Diabetesrisk kopplad till förhöjda nivåer av järn

Höga nivåer av järn i blodet kan förutsäga risken att utveckla typ 2-diabetes. Det visar en amerikansk studie på mer än 32 000 kvinnor.

11 feb 2004, kl 15:41
0

Annons

Om forskningsresultaten bekräftas av andra studier kan det leda till att ett enkelt blodtest tas fram som kan identifiera personer som har en förhöjd risk att utveckla typ 2-diabetes.

Forskare vid Harvard School of Public Health, USA, mätte nivåer av feritin i blodet. Det är ett protein som lagrar upp järn i kroppen. I studien ingick mer än 32 000 kvinnor som lämnat blodprov i Nurses Health Study under åren 1989 och1990. När studien startade hade kvinnorna inga tecken på diabetes.

Forskarna följde kvinnorna under tio år och fann att 698 hade utvecklat typ 2-diabetes. När de analyserade proverna vid periodens slut fann de att kvinnor med de högsta nivåerna av ferritin i blodet löpte tre gånger så stor risk att utveckla sjukdomen jämfört med kvinnor med de lägsta nivåerna av ämnet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng