Annons
”Det är en lika utmanande som spännande tid”

”Det är en lika utmanande som spännande tid”

Solanezumab blev ett bakslag. Joanna Wolak från Eli Lilly berättar om bolagets framtid inom alzheimerområdet.

8 mar 2017, kl 13:12
0

Joanna Maria Wolak.

De misslyckade fas III-resultaten med solanezumab i slutet av förra året innebar inte bara ett bakslag för Eli Lilly, som utvecklat antikroppen. Många hade hoppats på att äntligen se ett genombrott inom alzheimerområdet, där det i dag saknas botande läkemedel och där den senaste mildrande substansen kom för mer än tio år sedan.

Programmet med solanezumab, som var riktad mot ett fragment i beta amyloid-molekylen, är nedlagt. Eli Lilly, liksom många andra forskare och läkemedelsbolag som utvecklar nya läkemedel mot Alzheimer försöker nu lära sig av sina och varandras misstag.

Joanna Wolak leder avdelningen för läkemedelsutveckling inom neurodegenerativa sjukdomar på Eli Lilly och medverkar på mötet Jakten på en bot mot Alzheimer den 15 mars.

Vad kommer du att tala om?
– Jag kommer att berätta om Eli Lillys huvudsakliga mål, strategier och prioriteringar inom alzheimerområdet och även beröra de senaste fas III-resultaten för solanezumab. Målet är att stimulera diskussionen om hur läkemedelsindustrin och vetenskapssamhället kan ta sig an utmaningarna och den nya kunskap som kommer fram inom alzheimerområdet för att lyckas utveckla nya alzheimerläkemedel. Det är en lika utmanande som spännande tid att verka i, säger Joanna Wolak.

Vilka är de största utmaningarna i utvecklingen av ett nytt läkemedel mot Alzheimer?
– Vi har kommit relativt långt när det gäller förståelsen för sjukdomens uppkomst. Den största vetenskapliga utmaningen är det faktum att Alzheimers sjukdom beror på flera olika faktorer så nu försöker man identifiera själva nyckelmekanismen för att kunna bromsa och påverka sjukdomsförloppet. Andra stora utmaningar är att de kliniska prövningar som behöver göras måste vara väldigt stora, pågå under lång tid och därmed blir väldigt dyra. Det är också en utmaning att rekrytera patienter, och fram för allt rätt patienter, till studierna. En uppmaning från oss är att alla patienter som är intresserade av att delta i en klinisk studie talar med sin doktor.

Förutom ett nytt läkemedel, vad behöver lösas för att en ny möjlig behandling av Alzheimer ska få så bra effekt som möjligt?
– Ett nytt läkemedel måste ges till rätt patientgrupper och här blir tidig diagnostik extra viktig. I dag får mindre än 50 procent av patienterna med Alzheimers sjukdom en diagnos och av dessa får hälften diagnosen sent i sjukdomen, vilket gör att effekten av den lindrande behandling som finns blir sämre än om behandlingen satts in tidigt. Tidig diagnos och behandling skulle därför ge störst chans att förebygga eller bromsa sjukdomen. Men även utan en sjukdomsmodifierande behandling är tidig och korrekt diagnos bästa sättet att ge patienter med Alzheimers sjukdom och deras familjer god omvårdnad.

Joanna Wolak talar på Jakten på en bot mot Alzheimer den 15 mars. Läs mer och anmäl dig här!