Delade meningar om handel med receptfritt

Igår presenterade Lars Reje sitt förslag om att receptfria läkemedel
ska få börja säljas i den allmänna handeln om ett år. Responsen från
branschen har inte dröjt och flera reagerar på att egenvårdsapoteken
kommer att försvinna.

2 apr 2008, kl 14:08
0

Förslaget, som är det tredje delbetänkandet i Apoteksmarknadsutredningen, går i korthet ut på att ett 80-tal receptfria läkemedel ska få börja säljas i handeln, utan tillgång till farmacevtisk kompetens, från den 1 april 2009 till kunder som har fyllt 18 år. Läkemedelsförpackningarnas storlek ska styras av risken för överdosering.
Enligt direktiven kommer endast två typer av försäljningsställen vara möjliga; fullskaliga apotek eller butiker med endast det begränsade sortiment som Läkemedelsverket beslutar om. Eftersom Apoteket Shop inte tillhör någon av dessa kategorier kommer denna typ av egenvårdsapotek inte längre att tillåtas, enligt Lars Reje.

Richard Bergström, vd för LIF, menar att detta utgör en onödig och obegriplig begränsning. Även Farmaciförbundet förespråkar särskilda egenvårdsapotek men är dessutom tveksamma till försäljning i den allmänna handeln. Förbundet hänvisar till en undersökning som de nyligen genomfört, som visar att över 80 procent av medlemmarna anser att receptfria läkemedel som kräver rådgivning bara ska få säljas på apotek.
– Det vore bättre att istället för att släppa receptfria läkemedel till handeln istället öppna upp för särskilda egenvårdsapotek där det finns kompetent personal med lägst apoteksteknikerutbildning för att öka tillgängligheten, säger Carina Jansson, Farmaciförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Hon menar vidare att det saknas en ordentlig analys i Sverige av riskerna med felanvändning och överkonsumtion av läkemedel när försäljningen släpps fri till den allmänna handeln.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är också kritisk till Lars Rejes förslag.
– Vi skulle vilja ha tuffare kriterier och hade gärna sett att handlarna bedöms av en myndighet innan de får börja sälja receptfria medel. Om det blir för enkelt att få sälja är risken att Läkemedelsverket kommer att tillåta försäljning av färre olika läkemedel än om kontrollen skulle vara hårdare, säger Thomas Svaton till Dagens Medicin.

Apotekets vd Stefan Carlsson medger att en tuff utmaning med minskad försäljningsvolym väntar för Apoteket men är ändå positiv till förslaget, eftersom det ökar tillgängligheten av receptfria läkemedel samtidigt som försäljningen sker under kontrollerade former.

Även LIF ser ljust på den ökade tillgängligheten men är skeptisk till åldersgränsen på 18 år. Föreningen anser att förpackningsstorleken som är anpassad till överdoseringsrisken borde tillåta även yngre kunder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng