Decentraliserad Farmaceututbildning

Lärosätet för farmaceutisk utbildning har länge varit synonymt med Uppsala. Så är det inte längre. På Södertörns högskola är utbildningen för tillfället vilande. Men i höst har både Kalmar och Göteborg startat utbildningar. Och planer finns på fler orter.

21 jun 2002, kl 18:13
0

Det finns idag cirka 350 vakanta farmaceuttjänster inom apoteket. Samtidigt är stora pensionsavgångar att vänta. Bristen har bland annat resulterat i att apotek fått minska sina öppettider, några har börjat med lördagsstängning och ytterligare några har fått stänga igen helt. För att akut kompensera den här bristen försöker man nu intressera farmaceuter för den så kallade kompetenspoolen.


Fler ska utbildas
I höst har också två nya receptarieutbildningar startat i Göteborg och Kalmar, med 50 respektive 35 platser. Planer finns på att även Umeå och Linköping ska komma igång med receptarieutbildningar nästa höst.
De nya receptarieutbildningarna är till skillnad från den två-åriga i Uppsala på tre år, 120 poäng, vilket gav upphov till en viss turbulens. Högskoleverket kunde inte utfärda examensrätt eftersom utbildningen i lagtexten är två-årig. Först i juni fick man ett regeringsbeslut om en förlängning av utbildningen. I Uppsala har man tills vidare dispens med den två-åriga.
Examensrätten är ännu inte formellt klar men Högskoleverkets bedömmargrupp har rekommenderat verkets styrelse att ge skolorna en sådan. Själva beslutet anses därför som en formalitet. Och utbildningarna har nu startat och platserna är fyllda.


Apotekare också i Göteborg
På Göteborgs universitet har man i höst också startat ett femårigt apotekarprogram, 200 poäng.
? Skillnaden mellan oss och Uppsala är nog främst att vi är något mer inriktade på biokemi, farmakodynamik och biomedicin, säger Christer Ek som är studievägledare. Vår utbildning blir alltså mer naturvetenskapligt inriktad. Här finns redan ett biovetenskapligt program och apotekarutbildningen kommer att ingå i det programmet de första tre åren.


Receptarier i norr
På initiativ av Apoteket AB har man på Umeå universitet undersökt möjligheterna att starta en receptarieutbildning och funnit att det är fullt möjligt att komma igång till nästa höst. Om vissa förutsättningar uppfylls. Man behöver komplettera med personal med kompetens på bland annat galenisk kemi och farmakognosi.
? Eftersom det är en universitetsutbildning är det också nödvändigt att det finns en forskning kopplad till programmet. Om vi ska få bra lärare, säger Gunnar Tiger vid universitetet. Just nu ligger man i förhandlingar med Apoteket för att höra vad företaget kan bidra med på det området.
I Linköping skulle man på uppdrag av Länsarbetsnämnden börjat en receptarieutbildning i höst.
? Men så kom beslutet om att utbildningen skulle bli treårig vilket gjorde att länsarbetsnämnden drog sig ur, berättar Birgitta Eriksson, fakultetsdirektör.
Så just nu är det lite osäkert. Men eventuellt kan man nästa höst starta den treåriga utbildningen, tror hon.