Annons

?De vill ha både svångrem och hängslen?

Catharina Lindberg, chef för Riksförsäkringsverkets läkemedelsenhet, är kritisk till att landstingen ska förhandla till sig rabatter efter att ett nationellt pris fastställts.  – I praktiken innebär det att vissa landsting skaffar sig rabatter som andra landstingspatienter får betala via skatten. Om det går att förhandla ned priset i ett landsting finns det en prutmån. Då […]

8 jun 2001, kl 12:32
0

Catharina Lindberg, chef för Riksförsäkringsverkets läkemedelsenhet, är kritisk till att landstingen ska förhandla till sig rabatter efter att ett nationellt pris fastställts. 

– I praktiken innebär det att vissa landsting skaffar sig rabatter som andra landstingspatienter får betala via skatten. Om det går att förhandla ned priset i ett landsting finns det en prutmån. Då bör priset istället sänkas generellt fast kanske något mindre. 

Däremot anser hon att förmånsnämnden också ska ha hand om prissättningen.

 

– Vi har varit tveksamma till en speciell förmånsnämnd. Men beslutar man om en sådan bör den ha hand också om prissättningen. Det går inte att skilja den från subventionen. Sedan är det en annan fråga vilket inflytande landstingen ska ha i nämnden och hur den ska organiseras. Håkan Mandahl, vice vd vid Läkemedelsindustriföreningen, är också kritisk.
   – Landstingsförbundet vill ha både svångrem och hängslen. Först ska man ha en statlig kontroll, sen ska landstingen försöka pruta en gång till. Nej, lite ordning och reda vill branschen ha.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng