De flesta deprimerade åt ej antidepressiva före självmord

En majoritet av de som begår självmord är deprimerade. Men trots att antidepressiv behandling kan vara en nyckelfråga för att förebygga självmord får endast var femte deprimerad person antidepressiva läkemedel.I en studie gjord i Jämtland av 59 självmordsfall och 118 köns- och åldersmatchade kontroller undersöktes vilka läkemedel individerna köpt ut under en tremånadersperiod; för självmordsfallen […]

18 jul 2002, kl 21:44
0

En majoritet av de som begår självmord är deprimerade. Men trots att antidepressiv behandling kan vara en nyckelfråga för att förebygga självmord får endast var femte deprimerad person antidepressiva läkemedel.
I en studie gjord i Jämtland av 59 självmordsfall och 118 köns- och åldersmatchade kontroller undersöktes vilka läkemedel individerna köpt ut under en tremånadersperiod; för självmordsfallen perioden före dödsfallet. Den studerade perioden var 1985?1995. En liknande tidigare studie gjordes 1970?1984.
Totalt hade självmordsgruppens individer tagit ut dubbelt så mycket läkemedel som kontrollgruppen, särskilt gällde detta psykofarmaka. Men depressionsläkemedel köptes bara av 12 procent. 29 procent tog ut hypnotika/sedativa och 12 procent tog ut antipsykotika. Samtliga de som fick antidepressiva läkemedel hade psykiatrisk öppen eller sluten vård.
Andelen som fick antidepressiva läkemedel var något högre, 15 procent, under perioden 1970?1984.
? Slutsatsen är att självmord fortfarande oftast begås av deprimerade personer som inte erhållit korrekt diagnos och terapi, säger Svante Henriksson, överläkare i psykiatri i Östersund.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng