Annons

Danskt klamydiavaccin på väg

Under 2016 kommer de inledande kliniska studierna påbörjas med ett klamydiavaccin som kan bli det första.

5 maj 2015, kl 09:47
0

Annons

Forskare vid Statens seruminstitut i Danmark har lyckats tillverka ett klamydiavaccin som nu kommit så långt i utvecklingen att försök på människor kan påbörjas. Klamydiabakterien har förmågan att förändra sig så att den kan komma undan ett immunsvar efter den infekterat människor. Därför har man inte hittills lyckats att ta fram något fungerande vaccin.

Den danska vaccinkandidaten kommer runt problemet genom att det har två olika verkningsmekanismer vilket kan leda till att immuniteten blir högre. I de prekliniska försök som hittills publicerats har vaccinet gett upphov till skyddande antikroppar men det ger även ett cellmedierat immunsvar med T-celler som angriper bakterien.

Vaccinet har utvecklats i samarbete med forskare vid Köpenhamns universitet och med stöd från Innovationsfonden samt EUs sjunde ramprogram. Det fortsatta utvecklingsarbetet kommer att göras med forskargrupper i Storbritannien och Frankrike.

Under 2014 ställdes drygt 36 000 klamydiadiagnoser i Sverige och sjukdomen kan leda till infertilitet samt ökar även risken för få andra sexuellt överförbara sjukdomar som hiv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng