Dålig kunskap om läkemedelsskador

Konsumentinstitutet Kilen kräver tydligare ansvar för läkemedelskador. Man vill att det tillsätts en kommission som utreder omfattningen.

13 nov 2002, kl 11:02
0

Annons

Ingen vet idag hur många som årligen skadas av läkemedel. När Konsumentinstitutet Kilen gick ut med en enkät till myndigheter, företag och andra inom läkemedelsområdet och bland annat frågade om detta var det samfällda svaret ?vet ej?.

I en rapport som institutet sammanställt efter en hearing om läkemedelsskador föreslår man att det tillsätts en särskild kommission som undersöker omfattningen.

? Idag är det också näst intill omöjligt för den som drabbats av skador på grund av läkemedelsanvändning att få vare sig ersättning eller rehabilitering, säger Jan Albinson på institutet.

? Patientskadelagen och läkemedelsförsäkringen finns, men vår erfarenhet är att det är näst intill omöjligt att den vägen få gehör för de problem man ansett sig ha fått på grund av läkemedel.

Ett annat förslag från Kilen är därför att en oberoende fond upprättas för ersättning till skadedrabbade.
Den kunde till exempel finansieras genom att företagen avsatte en viss summa, föreslår Kilen.

Det pågår en utredning som ska se över de nuvarande möjligheterna till ersättning, ?Översyn av patientskadelagen och läkemedelsförsäkringen? som ska vara klar i december 2003.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng