Annons

Centerpartister föreslår att kroniker ska slippa recept

Ge kroniskt sjuka rätten att vid behov och på egen begäran köpa receptbelagda läkemedel mot sin specifika sjukdom. Det radikala förslaget finns i en motion från de centerpartistiska riksdagsledamöterna Jörgen Johansson och Birgitta Carlsson.

21 okt 2005, kl 11:14
0

Annons

Jag kan ta mig själv som exempel, säger Jörgen Johansson.

? Om jag får vatten i högra örat får jag i princip alltid en öroninflammation efter ett par dagar. Då borde jag kunna köpa ut de receptbelagda örondroppar jag behöver, utan recept, menar vi.

Mot bakgrund av den självinsikt man får som kroniker och för att avlasta vårdapparaten borde kroniker på egen begäran kunna köpa receptbelagda läkemedel för sin specifika sjukdom, argumenterar de två riksdagsledamöterna i motionen.

Det är ett av de mer radikala förslagen bland de motioner rörande läkemedel som lämnats in under den allmänna motionstiden, den tid då ledamöterna kan skriva motioner i vilket ämne som helst. När tiden gick ut i början av oktober hade ett drygt trettiotal motioner om läkemedel och apoteksverksamhet lagts.

Flest oppositionsmotioner

Även om den borgerliga alliansen tidigare lagt en gemensam motion om att avreglera apoteksverksamheten behandlar flera borgerliga ledamöter den frågan i sina enskilda motioner.

Det är främst borgerliga ledamöter som utnyttjat den allmänna motionstiden för att komma med synpunkter på läkemedelsområdet.

Men såväl på den borgerliga som röd-gröna sidan finns till exempel motioner som tar upp läkemedlens miljöeffekter.

Catharina Elmsäter från moderaterna kritiserar till exempel att man inte kan lämna in kasserade läkemedel till landets cirka 1000 apoteksombud. Hon vill att regeringen i sitt avtal med Apoteket skriver in att dessa också ska ta emot kasserade läkemedel.

Flera motioner tar upp att läkemedelsgenomgångar för äldre bör genomföras; läkemedelsprövningar på barn och äldre är också frågor som behandlas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng