Annons

Cancerläkemedel med ny mekanism

Astrazenecas fulvestrant (Faslodex) godkändes i april i USA mot framskriden, hormonkänslig bröstcancer. Det bygger på en helt annan mekanism än de antiöstrogener och aromatashämmare som är dagens standardbehandling.

21 maj 2002, kl 14:06
0

Fulvestrant är i första hand avsett för behandling av framskriden bröstcancer hos kvinnor som passerat klimakteriet, där tamoxifen inte längre hjälper. Cancerceller kan utveckla resistens mot både tamoxifen och aromatashämmare.

? I ett längre perspektiv kan Faslodex vara ett alternativ till nuvarande behandlingar, säger Roger Henriksson, professor i onkologi vid Umeå universitet och medicinsk rådgivare åt Astrazeneca.

Enligt Roger Henriksson planerar Astrazeneca även studier på att kombinera fulvestrant med bland annat aromatashämmare. Meningen är att utnyttja läkemedel med olika verkningsmekanismer.

Fulvestrant har visat sig minst lika effektivt som aromatashämmaren anastrozol, och jämförs nu i en studie med tamoxifen. Det är det första antiöstrogenpreparatet som visat effekt hos patienter som inte svarat på tamoxifenbehandling.

Stor marknad för antiöstrogen
Antiöstrogener ges ofta i flera år efter operation för att hindra återfall. Det finns därför en stor marknad för läkemedel som fulvestrant.

? I Sverige har vi 6 000 nya bröstcancerfall varje år. Två tredjedelar av dem är hormonkänsliga tumörer, säger Roger Henriksson.

Fulvestrant godkändes av amerikanska läkemedelsverket, FDA, den 26 april i år. I Europa kan det bli godkänt nästa år, kanske till vintern. Innan dess är det för tidigt att säga något om vad priset blir. Men eftersom molekylen är svår att framställa och preparatet är helt unikt än så länge är det troligt att det blir dyrt.

Välkända biverkningar
Fulvestrant ges som intramuskulär injektion en gång i månaden.

? Patienten behöver inte bekymra sig, det är ingen risk att glömma pillren, säger Roger Henriksson.

De biverkningar som är kända än så länge är samma som vid annan antiöstrogenbehandling, framför allt blodvallningar. Symtomen påminner om klimakteriebesvär, eftersom klimakteriet också karakteriseras av minskad östrogenaktivitet.

Tillskott i bred arsenal
I dag är standardbehandlingen för postmenopausala kvinnor som opererats för hormonberoende bröstcancer tamoxifen, som har använts de senaste 25 åren. Behandlingen kan kombineras med kemoterapi. Tamoxifen är en partiell antagonist till östrogenreceptorn, och dämpar tillväxten av cancerceller. I många fall kan patienter utveckla resistens mot tamoxifen och preparatet kan också fungera som agonist till receptorn.

Ett alternativ till tamoxifen är aromatashämmare som anastrozol och exemastan. De hämmar det enzym som producerar östrogen hos kvinnor efter klimakteriet. Patienter kan utveckla resistens även mot aromatashämmare.

Fulvestrant är en antiöstrogen utan den agonisteffekt som tamoxifen kan ge. Preparatet bildar ett komplex med östrogenreceptorn. Komplexet kan inte bilda dimerer eller transporteras in i cellkärnan, vilket är avgörande för receptorns funktion. Båda receptorns aktiveringsfunktioner blockeras. Dessutom bryts komplexet snabbt ned i cellen. Fulvestrant kallas därför också för en receptornedreglerare, vilket alltså är ett helt nytt sätt att angripa hormonkänslig bröstcancer.