Byte av SSRI kan ge bättre resultat

Bristande effekt av ett SSRI innebär inte att effekten uteblir också av andra antidepressiva läkemedel. Det visar resultatet av den första fasen av en ny typ av praktiska studier, den så kallade Star*D.

20 apr 2006, kl 16:23
0

För samtliga behandlingar av depression gäller att mindre än 40 procent av patienterna uppnår statistiskt signifikant lindring av sina symtom. Den viktigaste frågan för den behandlande läkaren är därför om patienten inte blir bättre, ska jag fortsätta eller byta behandling och i så fall till vad?
Nyligen publicerades två studier i NEJM, New England Journal of Medicine (2006;354:1231 och 1243) baserade på data från Star*D (Sequenced Treatment Alternatives to Relieve Depression) som visar att en av fyra patienter som inte blivit hjälpta av ett SSRI får effekt efter byte till ett annat antidepressivt läkemedel.
Star*D är en så kallad praktisk studie som skiljer sig från traditionella studier på flera sätt. I stället för strikta inklusionskriterier och jämförelse mot placebo inkluderar dessa studier ett brett spektrum av patienter, jämför olika aktiva behandlingar och fokuserar på parametrar som hur patienten klarar av sin vardag. Dessutom bygger studierna ofta på självrapportering av patienter.
Resultaten av den första fasen av Star*D, som publicerades i januari, visar att bara 30 procent fick effekt av citalopram. Den genomsnittliga dosen för de som blev bättre var högre och den genomsnittliga varaktigheten av behandling längre än i de flesta tidigare studier. I genomsnitt var resultatet bäst hos högt utbildade personer med arbete.
I den ena studien i NEJM övergick 727 vuxna som stod på citalopram till antingen bupropion-SR, sertralin eller venlafaxine-XR i 14 veckor. Cirka en fjärdedel av patienterna blev bättre och det var ingen större skillnad mellan de olika läkemedlen.
I den andra studien övergick 565 patienter på enbart citalopram till citalopram plus buprion-SR eller puprion vilket ledde till jämförbar förbättring med cirka 30 procent i båda grupperna.
I en kommentar i samma nummer av NEJM understryks betydelsen av praktiska studier som ger resultat som kan överföras direkt i klinisk verksamhet. Det amerikanska NIMH, National Institute of Mental Health, har flera sådana studier på gång.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng