Brittiska läkare varnar för falska läkemedel

Var fjärde brittisk allmänläkare har behandlat patienter som fått biverkningar av falska läkemedel köpta på internet. Undersökningar visar att den illegala handeln blir allt vanligare.

21 apr 2009, kl 13:56
0

När den brittiska tidsskriften GP magazine frågade 420 allmänpraktiserande läkare om de kommit i kontakt med falska läkemedel var siffrorna höga. Var fjärde läkare svarade att de behandlat patienter för biverkningar som de fått efter att ha tagit läkemedel som de köpt online. Ytterligare 8 procent misstänkte att patienter tagit preparat som de köpt illegalt.

I Storbritannien är det relativt vanligt med nätapotek och Royal Pharmaceutical Society uppger att omkring två miljoner britter regelbundet använder läkemedel som de köpt över nätet. Av dessa är en del lagliga apotek men andelen försäljare som saknar tillstånd ökar stadigt. Bland de illegala handlarna beräknas ett stort antal marknadsföra produkter som är illegala eller förfalskade.

I första hand är det livsstilsläkemedel som medel mot erektionsproblem och bantningspreparat som säljs. Många är sådana som inte täcks av landets sjukvårdsförsäkring. Royal Pharmaceutical Society driver just nu en kampanj där de uppmanar människor att bara köpa läkemedel från internetapotek som har den officiella loggan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng