Annons

Astrid Lindgrens på gång med varningssystem

Ett nytt system som ska larma vid misstänkta feldoseringar införs vid
Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Beslut om systemet väntas fattas
under fredagen och kan vara på plats inom några månader.

30 okt 2009, kl 11:22
0

Annons

Efter flera uppmärksammade fall där felaktiga doser av läkemedel fått allvarliga konsekvenser har krismötena avlöst varandra på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Senast i början av oktober 2009 var en tre månader gammal flicka nära att få en tio gånger för hög dos av paracetamol. Enligt en rapport från Socialstyrelsen har nio av fjorton lex Maria-anmälningar som sjukhuset fått haft en koppling till läkemedelshantering.

Nu har sjukhusledningen agerat och enligt Svenska Dagbladet kommer det under fredagen tas ett beslut om ett nytt datasystem som tar hänsyn till vikt och varnar vid doser som verkar orimligt höga. Svante Baehrendtz säger till tidningen att systemet kan vara igång om några månader.

Enligt Per Nydert, apotekare på neonatalkliniken vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, är ett sådant system efterfrågat bland personalen sedan länge.
– Det finns ju liknande larmsystem i de flesta andar länder, det handlar inte om någon rocket-science. Vi är glada att det nu verkar vara på gång.

Från sjukhuset har man sagt att det är just svårigheten att ta fram ett larmsystem som är skälet till att det inte redan finns. Men de senaste veckornas uppmärksamhet har fått saker att hända. Ansvariga för datajournalsystemet, läkare och apotekare har tillsammans gjort en snabbutredning om vad som krävs för att bygga systemet.

Ett problem är att det inte finns färdiga förteckningar över vad som är för höga doser. Enligt Svenska Dagbladet ingår i förslaget att personalen bygger upp en databas och värderar nivåerna av de olika läkemedlen.