Annons

Socialutskottet kräver inte apotekarkompetens

Riksdagens socialutskott har idag, tisdag, lämnat sitt betänkande om
apotekspropositionen. Utskottet kommer inte att avvika från regeringens
ståndpunkt att farmacevter kan vara läkemedelsansvariga på apotek.

21 apr 2009, kl 15:13
1

Annons

Socialutskottets ledamöter har nu behandlat regeringens proposition om den omreglerade apoteksmarknaden. Trots flitiga närmanden från organisationer och fackförbund har utskottet inte föreslagit någon ändring i kompetensfrågan.
– Det är önskvärt att den läkemedelsansvarige är apotekare men vi tycker inte att det finns skäl nog att införa det som ett krav i lagtexten. Det skulle inledningsvis kunna skapa en brist på personal. Däremot är jag inte främmande för att lyfta frågan igen i framtiden när marknaden kommit i gång, säger Kenneth Johansson (C) ordförande i socialutskottet.

Den enda ändring som utskottet föreslår gäller frågan om prissättning. I regeringens proposition står att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får besluta om förutsättningar för ändring av inköps eller försäljningspris.

Utskottet menar att dessa beslut bör gå via genom riksdagen och att regeringens förslag avslås.
– Formuleringen har gett upphov till tveksamheter och vi tycker att om sådana stora förändringar ska göras bör de gå genom riksdagen, säger Kenneth Johansson.

Den 29 april väntas riksdagen fatta beslut om att omreglera apoteksmarknaden.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Att socialutskottet nu beslutat detta, utan minsta tanke på vilken bild av Sverige som målas upp är ledsamt.
    Att pengar går före säkerhet i detta, av samma politiker, självutnämnda kvalitétsland, är ett slag mot varje svensk medborgares integritet.