Skapar läkemedelslager inför utträdet ur EU

Skapar läkemedelslager inför utträdet ur EU

För att säkra tillgången på läkemedel även efter Brexit byggs nu lager upp med livsnödvändiga mediciner.

7 sep 2018, kl 09:58
0

Den brittiska regeringen förbereder sig inför utträdet ur EU den 30 mars nästa år. Då det fortfarande saknas ett avtal mellan EU och Storbritannien om hur utträdet ska gå till vidtar nu regeringen ett antal åtgärder för att säkra tillgången på vissa varor och tjänster, även vid en så kallad hård Brexit.

Bland annat förs dialoger med läkemedelsbolag för att säkerställa att det finns tillräckliga lager med läkemedel som vanligtvis importeras, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

De utlandsbaserade läkemedelsbolagen har ombetts att bygga upp lager av sina mediciner motsvarande sex veckors användning.

Ett av bolagen är danska Novo Nordisk, som är den största tillverkaren av insulin för den brittiska marknaden. Enligt tidningen The Independent går bolaget betydligt längre än regeringens krav och skapar ett lager med insulin motsvarande 16 veckors användning.

Även det franska läkemedelsbolaget Sanofi, som också tillverkar insulin för Storbritannien, går längre än regeringens rekommendationer med ett lager för 14 veckors användning, enligt the Independent.

Om inte britterna och EU kan komma fram till en överenskommelse om utträdet innan den 30 mars kommer den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att betrakta Storbritannien som ett ”tredje land”. Det innebär att landet betraktas som ett land utanför EU med de import- och exportregler som det medför.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng