Brist på läkemedel i Storbritannien

Apotekare i Storbritannien oroas över att man inte får tag i originalläkemedel till sina kunder. Skälet påstås vara att landet på grund av pundets låga värde blivit en parallellexportör.

8 sep 2010, kl 12:21
0

Annons

Över 70 procent av tillfrågade apotekare i en undersökning sa att de oroas över att inte kunna tillhandahålla receptförskrivna läkemedel och 93 procent uppgav att de fått vända sig till läkare för att be dem ändra förskrivningen.
Läkemedel som man uppges ha brist på är till exempel Lundbecks Cipralex, Novartis Femar och Eli Lillys Zyprexa.

Skälet till
bristsituationen är att Storbritannien på grund av pundets låga värde blivit exportör av originalläkemedel i parallellhandeln. Läkemedelsföretagen hävdar att leveranserna inte når fram till de brittiska apoteken och att ett skäl är apotekare som säljer läkemedlen till parallellhandlarna.
Från läkemedelsindustrins sida vill man att apoteksverksamhet och grossistverksamheten ska skiljas åt för att inte göra det möjligt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng