Annons

Brist på cystostatika på svenska sjukhus

Det råder akut brist på cancerpreparatet Fluorouracil på
Sveriges sjukhus. På grund av tillverkningsproblem hos leverantören
Teva tvingas patienter vänta på sin behandling.

3 feb 2010, kl 15:56
0

Annons

I fredags nåddes flera av landets onkologiska kliniker av beskedet att cancerläkemedlet Fluorouracil, även kallat 5FU, tagit slut hos leverantören. Vid flera av sjukhusen är preparatet redan slut och vid andra tvingas personalen prioritera vilka som ska få det som är kvar.

Den fluorouracil som det nu är brist på ges som injektionsvätska. Den hämmar celltillväxten och ges i kombination med andra cytostatika vid bland annat tumörsjukdom i bröst och mag- tarmkanalen. Att preparatet plötsligt tagit slut beror på att den leverantör som står för distribution i Sverige, Teva, har haft problem med tillverkningsprocessen. Det har gjort att förpackningar med 100 ml inte kunnat levereras under en tid. Under en tid har de fått klara sig med de mindre 20 ml-förpackningarna
– I fredags fick vi ett brev med information om att även förpackningar med 20 ml är slut, säger Gunilla Stjernström-Öhman på sjukhusapoteket vid Södersjukhuset i Stockholm.

På Södersjukhuset har man tillräckligt med Fluorouracil för att klara sig veckan ut men för att hushålla med preparatet får planerade behandlingar modifieras eller ställas in. Läkarna har fått prioritera vilkas som ska behandlas.

På Läkemedelsverket är man medveten om problemet och har diskussioner med Teva.
– Vi fick också reda på detta i fredags och har hoppas nu att få leverans av samma produkt från Tyskland. Eftersom det kommer i tyska förpackningar måste det till ett dispensgodkännande och det blev klart igår, säger Göran Everitt på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Han kan inte säga när leveransen från Tyskland kommer men säger att det förhoppningsvis blir på fredag eller i början av nästa vecka men att detta bara är en tillfällig lösning. På Teva i Sverige kan man inte svara på vad som är problemet vid produktionsanläggningen i Holland men säger att man hoppas att den ska komma igång igen inom kort.
– Vi kommer att informera alla berörda så fort vi har mer information, säger Annika Gustavsson på Teva.