Brasilien nekade företag patent på hiv-läkemedel

Det brasilianska patentverket har nyligen avvisat läkemedelsföretaget Gileads patentansökan på ett hiv-läkemedel. Beslutet välkomnas av organisationen Läkare utan gränser.

22 sep 2008, kl 12:42
0

Beslutet att neka Gilead patent för hiv-läkemedlet TDF, Tenofir Disoproxil Fumarate innebär att brasilianska företag nu kan producera egen generika av läkemedlet, eller importera från andra producenter som gör kopior på läkemedlet. Detta tack vare undantaget i TRIPS, Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights, som tillåter regeringar att vid speciella behov tillverka kopior mot patentinnehavarens vilja.

TDF är ett av
de mest centrala läkemedlen för patienter med hiv. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar det idag både för patienter som påbörjar sin behandling och för de vars medicinering inte har effekt.
Idag ges TDF till 31 000 patienter i Brasilien. Vid årets slut räknas 37 000 ingå i behandlingsprogrammet.

I Indien produceras läkemedlet, enligt Läkare utan gränser, för en tiondel av det pris som originalföretaget tar; 158 dollar för en patients årliga behandling istället för 1 387 dollar som Gilead tar.

Det brasilianska
patentverket anser att läkemedlet TDF brister i uppfinningshöjd för att det ska finnas skäl att ge patent. Samma argument har indiska instanser angett när man nekat företaget indiskt patent för TDF.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng