?Brånstad glömmer konsumenterna?

RECEPTFRIA LÄKEMEDEL, ANDRA INLÄGGET, REPLIK PÅ INLÄGG AV JAN-OLOF BRÅNSTAD I LMV 12/04

28 jan 2005, kl 17:06
0

Jan-Olof Brånstad anser att inga receptfria läkemedel skall säljas utanför apotek. Samtidigt har flera länder gjort bedömningen att ett urval av dem kan säljas på detta vis.
Brånstad anför några illa valda exempel för att stödja sin argumentation.

1. På Apoteket är det naturligt att alla kvinnor som köper ibuprofen tillfrågas om de är gravida, menar han. Så är inte fallet.

2. I England har man hittat förpackningar utan varningstext för barn på ASA-förpackningar, som sålts utanför apotek. Det säger ingenting om man inte samtidigt undersöker förhållandena på apoteken. Dessa har vid upprepade tillfällen kritiserats för bristande kvalitet i konsumenttidningen Which.

3. Fem procent av den spanska befolkningen lider av daglig kronisk huvudvärk, möjligen beroende på för stort intag av smärtstillande medicin. Men i Spanien säljs väl alla läkemedel på apotek?

4. Många förgiftningar kan sättas i samband med paracetamol. Det är just därför som de säljs i små förpackningar utanför apotek.

Jan-Olof Brånstad har svårt att förstå att andra intressenter än rent kommersiella kan förorda försäljning utanför apotek.
Han räknar tydligen inte konsumenterna till intressenterna. 75 procent av dem önskar kunna köpa receptfritt utanför apoteken.

Anders Cronlund
Läkemedelsakademin

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng