Hur behandlar vi egentligen våra gamla?

ÄLDRE OCH LÄKEMEDEL, FJÄRDE INLÄGGET

28 jan 2005, kl 17:08
0

Har med intresse läst artikeln ?Många äldre får olämpliga läkemedel? i Läkemedelsvärlden och tackar för att ni tar upp detta viktiga ämne.

Enligt Jan Håkansson, ordförande i Jämtlands läns landstings läkemedelskommitté, visar indragningen av Vioxx på riskerna när nya oprövade läkemedel lanseras i jättestora kampanjer. ?Jag skulle önska att läkarkåren var litet mer kritisk och försiktig med nya mediciner?, säger han.
Jag håller helt och fast med honom, men med ett tillägg ? det gäller även vissa mediciner som har getts i åratal.

Jag tänker på min 95-åriga pappa, som avled före jul, och hans sista halvår i livet. Han hade turen att få bo hemma ? om man bortser från de ideliga ambulansfärderna till Östersunds lasarett, en rehabiliteringsvecka på ortens sjukhem samt två så kallade ?avlastningsveckor? på ortens äldreboende för att min beundransvärda gamla mamma och jag skulle få sova ut.
Jag glömmer aldrig i vilket tillstånd min pappa kom hem efter en ?avlastningsvecka?. Vrak är en bra beskrivning och jag insåg omedelbart att vi inte skulle klara av pappas vård hemma. Jag beslöt mig för att gå igenom hans medicinlista. Ändringar igen ? och efter närmare informationssökning på internet och bibliotek beslutade jag jag att dessa tillkommande mediciner, Aricept (demensmedicin) och Mallorol (neuroleptika ? ?det blir man tyst och snäll av?) , skulle inte min pappa behöva genomlida.

Jag skrev tre brev till stafettläkaren och fick efter ett tag stopp på Aricept-medicineringen, men inte den andra, Mallorol. Jag begärde en läkemedelsgenomgång, men någon sådan blev det inte. Detta utspelade sig förra hösten och i somras var båda dessa mediciner nyhetsstoff! ?Demensmedicin värdelös? och ?Livsfarlig psykosmedicin stoppas? kunde jag läsa på text-tv!
Nu stoppade äntligen Läkemedelsverket Mallorol på grund av att den kan orsaka allvarliga hjärtrytmrubbningar och plötslig hjärtdöd förutom alla andra biverkningar.
Hur skall gamla anhörigvårdare som min mamma kunna känna till biverkningar ? inte ens en bipacksedel följde med den extra dosa som Mallorolen låg i. Aricept kom i Apodosförpackning och inte heller där fanns någon information.

Jag skriver inte för att skrämmas, inte heller för att jag hade önskat min pappa evigt liv utan för att jag tycker att människor bör informeras. Jag vill uppmana vuxna barn till gamla föräldrar med flera att söka information om läkemedel på internet, i böcker och så vidare. Var inte rädd för att ställa frågor och ifrågasätta!

Jag håller inte med den sjuksköterska som sa till min mamma: ?hälsa din dotter att man inte ska tro på det som står på Internet?.

Ifrågasättande ?besvärlig? dotter

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng