Bra resultat med nytt bantningspreparat

Behandling med tesofensin kan hjälpa feta personer att gå ner i vikt. I
en ny dansk studie gav preparatet en mer effektiv viktminskning än
traditionella bantningsmedel.

23 okt 2008, kl 12:50
0

Tesofensin visade sig minska försökpersonernas hungerkänslor och därigenom få dem att gå ner i vikt. Genom hämma återupptaget av flera neurotransmittorer, som noradrenalin, dopamin och serotonin minskar de aptiten hos patienterna.  I en fas II-studie som genomförts vid fem danska överviktscentra och under ledning av forskare vid Köpenhamns universitet har tesofensin jämförts med placebo.

Studien inkluderade 203 patienter med en genomsnittlig vikt strax över 100 kilo. De lottades till behandling med 0,25, 0,5 eller 1 milligram tesofensin, eller placebo. Behandling gavs en gång dagligen i 6 månader. Alla deltagare fick kalorisnål diet under försöksperioden. 

Totalt 161 personer fullföljde studien och resultaten, som publicerats på tidskriften the Lancets hemsida visar att läkemedlet hade en god effekt. Bland de patienter som fick placebo var viktnedgången i snitt 2,2 kilo. Bland dem som fått tesofensin var den genomsnittliga viktnedgången 6,7 kilo i den grupp som fått 0,25 milligram, 11,3 kilo i den grupp som fått 0,5 milligram och 12,8 kilo bland dem som fått 1 milligram. De läkemedel som i dag finns tillgängliga mot fetma medför i genomsnitt en viktminskning på 3-5 kilo under ett halvår.

Forskarna bakom studien skriver att 0,5 mg av läkemedlet är att föredra framför 1,0 mg eftersom viktminskningen inte skiljer så mycket, men den högre dosen medför fler biverkningar som illamående, förstoppning och sömnsvårigheter. De lyfter också fram att de aktuella resultaten behöver bekräftas i större fas III-prövningar.

Tesofensin har tidigare studerats för behandling vid Parkinson´s och
Alzheimer´s men övertygande resultat. Men efter att patienter i dessa
studier gick ned i vikt väcktes tanken om att det kunde fungera som
bantningmedicin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng