Annons

BMS försöker stoppa generiskt paklitaxel i Holland

Bristol-Myers Squibb gör allt för att stoppa de generiska konkurrenterna till Taxol. I Holland har man dragit både företaget Yew Tree Pharmaceuticals och det holländska läkemedelsverket inför domstol. Hittills dock utan resultat.

22 jul 2002, kl 07:20
0

Bristol-Myers Squibb försöker stoppa holländska Yew Tree Pharmaceuticals från att sälja generiskt paklitaxel i Holland genom att stämma dem för patentintrång. Eftersom det inte finns något patent på själva substansen använder sig Bristol-Myers Squibb av ett nytt europeiskt patent från den 15 maj i år som de fått på själva infusionsprocessen, den s k tre-timmarsinfusionen av Taxol. Ett patent som alltså började gälla en och en halv månad efter att Yewtaxan godkändes. Yew Tree Pharmaceuticals har kontrat med att hävda att Bristol-Myers Squibbs patent inte är giltigt och kräver att patentet ska ogiltigförklaras av den Europeiska patentmyndigheten.
Fram till frågan om Yew Tree Pharmaceuticals har gjort sig skyldiga till patentintrång eller inte ska avgöras i november i år krävde Bristol-Myers Squibb i en domstol i Haag att Yewtaxan skulle beläggas med marknadsföringsförbud. Men eftersom den holländska rätten inte ansåg att en förbättrad dosering är patenterbar dömde de till Yew Tree Pharmaceuticals fördel som därför kan fortsätta att sälja sitt Yewtaxan i Holland.
Bristol-Myers Squibb har överklagat beslutet.


?BMS försöker försena oss?
På Yew Tree Pharmaceuticals menar man att hela processen är löjlig.
? Självklart kan man inte patentera en infusionsprocess, om inte annat så av det enkla skälet att det skulle begränsa läkarnas fria förskrivningsrätt, säger Peter Ortner, VD för Yew Tree Pharmaceuticals och tidigare anställd på Bristol-Myers Squibb. Varje gång en läkare skulle ordinera en tre-timmars infusion av Taxol skulle han ju göra sig skyldig till ett patentintrång.
? Bristol-Myers Squibb är inte ute för att vinna, de är enbart ute för att försena oss så mycket som möjligt, säger han. Taxol säljer för motsvarande en miljon dollar varje dag i Europa så varje dag de kan fördröja oss är värt mycket pengar för dem.
En granskning av Bristol-Myers Squibbs patent och dess giltighet kommer att påbörjas i september vid den Europeiska patentmyndigheten som ett resultat av Yew Tree Pharmaceuticals ifrågasättande av patentet.
Rättegången som ska behandla Bristol-Myers Squibbs stämning av Yew Tree Pharmaceuticals för patentintrång kommer att påbörjas i november ? om patentet finns kvar vill säga.


?Felaktigt godkänd?
Detta var andra gången som det amerikanska företaget har försökt stoppa generiskt paklitaxel i Holland. Tidigare i år protesterade Bristol-Myers Squibb hos de holländska läkemedelsverket mot att de över huvud taget hade godkänt Yew Tree Pharmaceuticals generiska paklitaxel. Bristol-Myers Squibb menade att det inte var tillåtet för Yew Tree Pharmaceuticals att hänvisa till publicerade data så som man hade gjort och att de holländska myndigheterna måste ha använt Taxol-data som referens för att över huvud taget kunnat godkänna Yewtaxan.
Det holländska läkemedelsverket förnekade att man begått något fel och Bristol-Myers Squibb har därför överklagat även detta till en holländsk domstol.
Och Bristol-Myers Squibb tänker bemöta generiska konkurrenter lika hårt överallt.
? Ja, vi kommer att stämma generikatillverkare i alla länder där vi anser det lämpligt, säger företagets informationschef i USA Jane Kramer till Läkemedelsvärlden.