Annons

BMJ kräver ökad öppenhet

Tidskriften BMJ vill få Roche att göra all data tillgänglig kring Tamiflu. Läkemedelsföretaget lovade detta redan 2009, men ingenting har hänt.

1 nov 2012, kl 11:57
0

Annons

British Medical Journals redaktör Fiona Godlee har startat en kampanj för ökad öppenhet. Målet är att få läkemedelsföretaget Roche att lämna ifrån sig data från studier kring influensaläkemedlet Tamiflu. Enligt tidskriften har 60 procent av all data fortfarande inte publicerats. Dessa två studier har finansierats av Roche och skrivits av anställda vid företaget och experter betalda av dem.

Fiona Godlee uppmanar därför i ett öppet brev till Sir John Bell, styrelsemedlem på Roche och professor vid Oxford universitet, att hjälpa till för att få Roche att lämna ifrån sig informationen.
I brevet skriver Godlee att hon vädjar till Bell som framstående forskare och kliniker. "Miljarder pund av offentliga medel har använts på [Tamiflu] och ändå är belägg för dess effektivitet och säkerhet dolda från en lämplig och nödvändig granskning." Roche lovade redan 2009 att publicera all data från de kliniska studierna, men ingenting har hänt sedan dess.

Kampanjen innebär att BMJ från och med årsskiftet inte kommer att publicera några fler kliniska studier om inte anonymiserad data från hela studien görs tillgänglig.

Läkemedelsföretaget Glaxosmithkline meddelade nyligen att man ska dela med sig av mer detaljer från kliniska prövningar. Det är en del i företagets arbete mot större öppenhet, insyn och samarbete. Fiona Godlee berömmer GSK i en ledare, men pekar på det absurda i att läkemedelsföretagen får diktera villkoren för hur mycket av studierna som publiceras.  

Roche har ännu inte svarat på Godlees öppna brev.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng