Bluffbolag påverkar läkemedelsföretag

Ett påstått blufföretag har skickat ut telegram om bland annat Medivir och Active Biotech som lurat investerare och media.

6 dec 2013, kl 12:05
0

Annons

Det handlar om företaget Pharmium Securities, ett analysföretag som enligt hemsidan har sin hemvist i paris. Företaget har skickat ut flera nyheter som rör läkemedelsbolag som Medivir och Active Biotech.

Men företaget verkar inte finnas utan vara en bluff enligt Veckan Affärer. Pharmium Securities har bland annat skickat ut pressmedelanden om att Medivir är en het uppköpskandidat på Stockholmsbörsen i slutet av november.

Den 4 december kom ett meddelande från förtaget om att den europeiska läkemedelsmyndigheten rådgivande kommitté CHMP kan vara negativt inställd till Active Biotechs och Tevas MS-kandidat laquinimod. Informationen spred sig snabbt och gjorde enligt Veckans Affärer att Active Biotechs kurs sjönk samma dag.

När Veckans Affärer försöker ta reda på mer om företaget visar det sig att den adress som uppges på hemsidan stämmer utan går till ett bostadsområde för privatpersoner och telefonnumret leder till en telefonsvarare.

Inte heller på Medivir eller Active Biotech känner man till Pharmium Securities eller att de skulle ha gjort några analyser av företagen.  Andra analytiker som tidningen talat med känner inte heller till vare sig Pharmium Securities eller de andra bolag som företaget uppger att jobbat för.

Men enligt tidningen Life Science Sweden så tillbakavisar bland annat nyhetsbyrån Direkt påståendet om att det rör sig om en bluff och menar att analysföretaget ska anses vara seriöst.

Artikeln uppdaterad 6 december kl 13.00