Annons
Vilken strategi har din organisation mot förfalskningar?
Anders Tegnell Foto: Smittskyddsinstitutet

Vilken strategi har din organisation mot förfalskningar?

3 maj 2011, kl 17:26
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Förnekandet är stort och det gagnar förfalskarna som redan är
flera steg före. De system som vi byggt upp under århundraden måste
anpassas för att verka fullt ut mot förfalskarna. För att väcka
uppmärksamhet runt problemet vill jag här kommentera redan kända fall av
förfalskade läkemedel och hur de kan drabba individ och samhälle.

Pandemipreparat – ett självklar mål för förfalskarna

När svininfluensan satte skräck globalt varnade FDA för förfalskad Tamiflu som köptes från ett internet apotek. Granskningen avslöjade att detta så kallad Tamiflu innehöll penicillinet kloxacillin, substansen som fanns i Ekvacillin, tabletter som avregistrerades kring 1980. Användning av förfalskad Tamiflu kommer definitivt att försena adekvat livräddande behandling. Penicillinallergiker som tar denna falska Tamiflu riskerar allvarliga och livshotande reaktioner som anafylaxi och angioödem. Dessutom ökar risken för penicillinresistens.

Hiv-läkemedel
Redan 2003 när de första nigerianska hiv-patienterna erbjöds kombinationsbehandling konstaterades terapisvikt. Det visade sig att ett av de tre läkemedlen i kombinationen var förfalskat. För patienterna innebar det ökad risk för att dö i AIDS. Risken för spridning av läkemedelsresistenta hivstammar i samhället är påtaglig när hiv-läkemedel förfalskas. Forskningen berövas dessutom möjligheten att följa upp effekten av kombinationsbehandling hos en mycket hårt drabbad population. Som om problemen på den afrikanska kontinenten inte är tillräckligt stora, så tillhör medel mot hiv, tuberkulos och malaria (som tillsammans dödar 6 miljoner människor om året globalt) förfalskarnas favoriter.


Potensmedel – ett lömskt äventyr
Det är känt att potensproblem inte sällan är korrelerade med underliggande sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar och/eller diabetes, som bör diagnostiseras och behandlas. Självmedicinerandet med internet-köpta potensmedel innebär därför en ökad risk för förtidig död.

2009 rapporterades det i New England Journal of Medicine om ett utbrott av hypoglykemi hos personer som använt potensmedel. Istället för tadalafil (Cialis) visade sig innehållet vara diabetesmedlet glibenklamid. De 150 icke-diabetiska personerna som tog tabletterna blev så sjuka att de lades in på sjukhus i Singapore. Sju av patienterna var djupt medvetslösa och fyra av dem dog till följd av ?behandlingen?.

Analys av förfalskade potensmedel avslöjar innehåll av diverse substanser, såsom amfetamin, paracetamol, metronidazol, kloramfenikol och methapyrone. Personer som kombinerar alkohol med förfalskade potensmedel innehållande paracetamol riskerar allvarlig leverskada. Alkohol i kombination med metronidazol kan ge Antabusliknande effekt med intoleranssymtom. Kloramfenikol avregistrerades för 50 år sedan på grund av allvarlig njur- och örontoxicitet. Methampyrone är en NSAID som avregistrerades 1948 på grund av allvarliga biverkningar.

Det är ingen tvekan om att förfalskarna saknar respekt för vårt synsätt på läkemedel, hälsa och patientsäkerhet. Alla måste därför ta förfalskarna på allvar! Det behövs effektiva samarbeten mellan intressenter på läkemedelsmarknaden, tillräcklig lagstiftning och ökad medvetenhet hos allmänheten.

Vilken strategi har din organisation mot förfalskning?

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Köpte själv ett kombinat av smärtstillande tabletter när jag var i
    Thailand. Dessa inköptes i en etablerad droghandel.
    Efter en kontroll hos SKL visade sig hälften vara placebo. Helt
    verkningslösa. Vem kan man lita på?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här