Annons

Vi blivande farmaceuter är också kunder

17 dec 2013, kl 08:47
5

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Först och främst, tack för den enorma responsen jag fick på mitt förra blogginlägg! Reaktionerna har varit både positiva och mindre positiva och de har varit många. Det verkar alltså vara ett ämne som både engagerar och berör.

En liten del av responsen har synts här, i kommentarsfältet, men det mesta har varit riktat till mig privat och framförallt har den kommit från studenter. Det har då varit i stil med ”du uttrycker det vi alla känner”, ”tack för att du vågar ta upp detta” och ”jag kommer ändå inte jobba på apotek för då kommer jag inte kunna använda mig av all min kunskap”.

Är inte det här lite oroande? Även om det inte går att dra slutsatser utifrån enskilda personers åsikter tycker jag det är oroväckande att det finns studenter som misströstar en stor del av arbetsmarknaden och känner att apoteksbranschen inte tillvaratar den kompetens som faktiskt finns inom farmaceutyrket.

Apotekare är ändå överkvalificerade för att jobba på apotek säger någon då. Ja kanske det, men apoteken är just nu en stor arbetsgivare med många kompetenta och duktiga apotekare och receptarier. Enligt mig finns det också stor potential inom apoteken att bli en större del av hälsa och sjukvården i Sverige, kanske med en roll där apotekare kommer till sin rätt? Något som i alla fall är säkert är att apoteken även i framtiden kommer att behöva duktiga farmaceuter. Och kanske behöver man då fundera på hur man formulerar sig i bland annat sin marknadsföring.

Vi blivande farmaceuter är ju också kunder och patienter. Vi tar del av marknadsföring precis som vem som helst, kanske till och med lite mer då vi fäster blicken en extra gång vid Facebook-uppdateringen om saffransbullar eller tidningsannonsen om smärtstillande. Kanske drar vi parallellen att på det här apoteket ska vi i framtiden få kunderna att baka saffransbullar och på det här apoteket ska vi hjälpa kunderna med deras smärta. Kanske gör vi det, kanske gör vi inte det.  

Jag är mån om att apoteken ska ha högt förtroende bland kunder, patienter och övrig hälso- och sjukvårdspersonal. Det tror jag att alla vinner på. Jag är också mån om att det fortsättningsvis ska jobba kompetenta och duktiga farmaceuter här. Men för att uppnå det tror jag man behöver visa att man tar tillvara den kunskap och den kompetens som farmaceuter får efter tre respektive fem år på universitetet, det som gör att ett apotek är just ett apotek.

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag jobbar på öppenvårdsapotek, ett både intressant och stimulerande jobb med många möjligheter tycker jag. Man får vara beredd på att diskutera både högt och lågt. Människor kommer ju bokstavligen in från gatan och vill diskutera både sin läkemedelsbehandling och sina saffransrecept. De senaste dagarna har jag pratat med förskrivare om konstiga förskrivningar, men jag har också och sålt saffran och senap med stolthet. Det är en del av vår historia.

    De som säger att farmaceuter inte får användning för sin utbildning på öppenvårdsapotek misstänker jag inte har jobbat på apotek, eller saknar eget driv att utvecklas i det jobbet. Jag är disputerad apotekare, många år på universitetet blir det, men jag upplever att även forskarutbildningen är en tillgång som apotekschef och öppenvårdsapotekare.

  2. Kul att höra Christina! Det känns bra att veta att du som apotekschef får användning av forskarutbildningen i din roll som apotekschef, sånt tror jag att vi studenter behöver höra mer av!

  3. Lite svepande överslätande ordalag om avsaknaden av driv,månne? Christina, i din position må man kanske mana till lite eftertänksamhet. Det är ju den specifika kompetensen som underutnyttjas, bubblar och vill komma fram.
    Så visst finns säkerligen drivor av driv som pockar på och vill fram?

  4. håller absolut med.Jag är distriktssköterska och upplever nu att apoteken tappat sin roll de vill sälja på saker istället.Jag hänvisar ju patienter dit och vill lita på att de får opartisk info

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här