Annons

Tamro en av många som ställer krav på regeringen

21 nov 2008, kl 14:10
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Tamrodagen igår fyllde en hel sal med kostymer för att, som Tamros svenska vd Hans Wahlén sa, se samma ansikten säga samma saker till samma ansikten?

Stora delar av programmet bestod också av vattentramp i väntan på lagrådsremissen. Ändå var det som att stämningen var annorlunda än den varit på andra evenemang sista tiden. Saker börjar sätta sig, tonen låter säkrare, mindre svävande, och åhörarna fick åtminstone en skymt av de hårda förhandlingar som förs kring remissen.

Departementsrådet Sofia Wallström lyckades tala trettio minuter om ?apoteksreformen? utan att avslöja några nyheter. Hon uppehöll sig vid att beskriva komplexiteten i uppdraget, och hur processen ser ut.

Omstruktureringsbolagets vd Eva-Britt Gustafsson körde samma processlinje, men berättade också lite mer detaljer kring de ?påsar? med apotek som ska säljas till högstbjudande. De analyserar just nu 900 apotek, varav ungefär hälften ska bort. Samtal förs med olika intressenter, så att apoteksmixen i påsarna ska landa så pass rätt med avseende på geografi, apotekens storlek och inriktning att de nya aktörerna vill buda på dem. Samtidigt kommer påsarna inte vara så skräddarsydda att budgivningen uteblir, utan hon vill bygga en konkurrens mellan budgivarna.

Målsättningen är att få in ett antal aktörer, och de små spelarna ska prioriteras, sa hon. En intressant aspekt som nämndes i förbifarten är hur den pågående finanskrisen kan påverka utförsäljning, vad händer om ingen bjuder på apotekspåsarna?

Apoteket AB:s vd Stefan Carlssons pratade som han brukar, och kontentan var att Apoteket satsar allt på att fortsätta vara marknadsledande även 2012. Han bekräftade också att Apoteket planerar att bli vertikalt integrerade, alltså att de tänker utveckla ett eget grossistled och därmed full kontroll över sin varuförsörjning. Och på frågan om namn/varumärke var svaret tydligt: Jag vill heta Apoteket AB. Andra aktörer kan möjligen få dela på en gemensam igenkänningssymbol, ansåg Stefan Carlsson.

De mest intressanta detaljerna under dagen kom från Jo Langmoen, koncernchef för Tamro. Han klargjorde att Tamro har tillsatt en projektgrupp ?Business case Sweden?. Företaget har kartlagt nyckelpersoner som ska bygga upp en svensk apotekskedja. Men många frågetecken behöver rätas ut innan det ens är aktuellt, menade Jo Langmoen.

Tamro har uttryckt sin skepsis till socialminister Göran Hägglund, och framfört fyra krav för att marknaden ska anses intressant:

1) Rättvis konkurrens mellan alla aktörer. Tamro anser att Apoteket AB bör köpa sina apotek så att förutsättningarna blir de samma för alla.

2) Prismodellen. Tamro är djupt skeptiska, och slutsatsen var att det kommer behövas tilläggsintäkter till systemet. Parallellhandeln kan omöjligt öka, och på generikasidan behövs en pris- och förhandlingsmodell som ger lönsamhet. Argumenten att receptaffären kan stödjas med vinst på ?tandborstar och blöjor? sågade Jo Langmoen rakt av.

3) Full tillgång till infrastruktur och alla system som monopolet har.

4) Formuleringen vad gäller ägarskapsfrågor. Så som förslaget nu är utformat kommer det kunna ?exkludera vissa aktörer?, det vill säga Tamro. Tamros ägarstruktur verkar vara rätt komplex, och i sista ledet finns ett tyskt familjeföretag, Merckle, som har andelar i läkemedelstillverkaren Ratiopharm. Detta skulle alltså innebära att Tamro diskvalificeras som apoteksägare.

Inte konstigt att lagrådsremissen dröjer, det finns uppenbarligen ett antal stora bekymmer kvar. Som Sofia Wallström uttryckte det: “Nu handlar det om att justera de olika pusselbitarna så att de passar ihop. Exakt hur det görs är ett politiskt beslut.”

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng