Annons
Svårbedömd marknad även för proffsen
Foto: iStockphoto

Svårbedömd marknad även för proffsen

7 maj 2010, kl 12:21
0

Annons
Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Att det skulle ske har ingen tvivlat på. Men att det sker redan nu
förvånar. Den första affären där en apotekskedja tar över en annan leder
lätt till spekulationer.

Tamros beteende är förvirrande. Vad hände egentligen? Först var de mycket aktiva under hela omregleringsprocessen. Dåvarande vd:n Jo Langmoen drev hård polemik mot regeringens olika förslag och det var ingen tvekan om att det här var ett företag som hade stora planer för den svenska marknaden.

Sen byggde de upp ett relativt stort huvudkontor för sin svenska apotekskedja. Sen budade de på apotek, men tyckte det blev för dyrt och köpte inga kluster. Istället kom beskedet att de skulle satsa expansivt på nya apotek. Och det har de gjort bäst av alla. Ingen av de andra nya kedjorna har lyckats etablera så många nya apotek med all den logistik och rekrytering som det innebär. Signalerna har varit att det gått bra för satsningen. Och nu säljer de alltihop till den största konkurrenten efter bara ett halvår.

Huvudargumentet som de anger idag är att de vill bli en neutral aktör i grossistledet. Märkligt argument kan tyckas, ingenting har ju ändrat sig i den frågan. Men ändå är det nog här någonting har hänt. Grossistsidan av den här nya marknaden har varit bland det mest svårbedömda. Vad vill de nya kedjorna ha för grossister? Ska enkanalsdistributionen finnas kvar eller ska kedjorna bli sina egna grossister och så vidare (är du prenumerant kan du logga in och läsa mer om den frågan här). Antagligen är det på den här nivån bilden har ändrats under det här första året. De nya apotekskedjorna har inte uppskattat att både Tamro och KD Pharma varit de enda grossisterna och samtidigt drivit egna apotekskedjor. Företagen har envist försökt hävda att grossistfunktionen och kedjorna är separata bolag, men argumenten har inte bitit. Nu har Tamro helt enkelt sett att det finns en efterfrågan på den nya marknaden efter en oberoende grossist och den marknaden vill de ha. Därmed gör de sig av med apotekskedjan.

Att Hjärtat satsar expansivt är det väl ingen som tvekat på heller. De har både sagt det och visat det och visst är de påtagligt lika Apoteket AB i allt vad de gör? Vi har snart två lika stora apotekskedjor i Sverige, det kommer bli en kamp dem emellan vilken som blir störst. Förhoppningsvis blir det också en kamp om att bli bäst på att driva smarta apotek när väl etableringshetsen har lagt sig.

Affären som blev klar igår leder som sagt till en hel del spekulationer. Och det kan ju vara kul så här till fredagskaffet. Men enda slutsatsen som egentligen går att dra är idag att den här marknaden är svårbedömd och kommer så vara ett bra tag framöver. Även för de internationella proffsen.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här