”Sparade recept” – Orsak till missförstånd och irriterade kunder

13 sep 2018, kl 09:53
6

Annons
Christina Ljungberg
Leg. apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Kanske har listan ”Mina sparade recept på apotek” ändrats på senaste tiden, eller så har jag bara råkat stöta på problemet oftare på sistone, men det faktum att datum när nästa uttag tidigast kan ske inom förmånen inte tar hänsyn till ett eventuellt expeditionsintervall ger onödigt många missförstånd på apotek. Känner ni igen det?

Listan ”Mina sparade recept på apotek” är en förteckning över de aktuella elektroniska recept man har. Om ett läkemedel inom läkemedelsförmånen har flera uttag ska 2/3 av förbrukningstiden gå innan kunden får göra ett nytt uttag med förmån. Hur lång förbrukningstiden är räknas ut genom att farmaceuten vid första expedieringen på receptet anger hur många doser kunden tar per dag, med stöd av doseringen förskrivaren angett.

Har kunden gjort ett uttag som räcker tre månader måste alltså två månader förflyta innan nästa uttag kan göras med förmån. Datum för senaste uttag och datum för när nästa uttag kan göras inom förmånen anges då på listan mina sparade recept. För läkemedel där det inte går att räkna ut en exakt daglig dos, till exempel krämer och ögondroppar, kryssar farmaceuten i att daglig mängd ej kan anges och då saknas datum för nästa uttag på receptlistan.

Problemet uppstår när läkaren har satt ett expeditionsintervall på receptet. Då måste det gå angiven tid mellan uttagen och uttag får alltså inte göras tidigare ens utan förmån.

Läkare sätter expeditionsintervall för läkemedel när de inte vill att patienten ska kunna hämta ut för ofta. Det kan till exempel vara för sömntabletter där förskrivaren vill förhindra att patienten ökar dosen eller överdoserar. Expeditionsintervall anges också på listan mina sparade recept, men inte i form av datum utan bara i text, såsom Expeditionsintervall: sex veckor. Datumet för när nästa uttag kan göras inom förmånen står även om ett längre expeditionsintervall gör det omöjligt att göra ett uttag på detta datum.

Ett exempel är att en kund har fått sömntabletter med 30 tabletter per uttag och 30 dagars expeditionsintervall mellan uttagen. Om kunden hämtar ut den 1 oktober får nästa uttag göras den 31 oktober på grund av expeditionsintervallet. På listan står att senaste uttag gjordes 1 oktober och att expeditionsintervallet är 30 dagar, men på raden under står att nästa uttag inom förmånen tidigast får göras den 21 oktober.

Detta ger stora missförstånd och kunder kan bli ytterst irriterade när de inte får hämta på datumet som står på listan. E-hälsomyndigheten utformar listan ”Mina sparade recept” och de ser nu över hur de recept som har expeditionsintervall inte får texten ”Nästa uttag inom förmånen tidigast”.

Under tiden E-hälsomyndigheten arbetar på utformningen av listan har jag ett förslag: Om man expedierar ett recept för första gången och ser att angivet expeditionsintervall överstiger 2/3 av förbrukningstiden, så kan vi kryssa i att daglig dos ej kan anges. Då har receptlistan bara datum för senaste uttag och intervall angivet, inget datum för förmån. Expeditionsintervallet förhindrar att receptet expedieras för tidigt ändå. Tror ni att det kan minska antalet missförstånd?

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Intressant artikel, är nog många som undrat över detta. Anledningen till att listan ändrats är för att ehm inte kan garantera att korrekt datum beräknas för nästa uttag när ett intervall finns. Tex vid delexpedition av ett uttag blir det konstigt då den räknar det som ett helt uttag datummässigt trots att bara en del är hämtad. Därför är datumet borttaget tills det finns någon bättre lösning för detta. I dagsläget står ju datumet för nästa uttag inom intervallet kvar i de olika apotekssystemen men tanken är att det försvinner där också (och att det alltså krävs manuell beräkning av när man får hämta nästa uttag). Kan dock skilja sig från kedja till kedja när detta sker. Får hoppas att det kommer någon bra lösning snart både för systemen och läkemedelslistan 🙂

  2. eHälsomyndigheten ska göra informationen tydligare för kunderna i ”Mina sparade recept”. Vi förstår att dagens lösning kan leda till frågor från kunderna. Under hösten kommer vi därför att lägga till en förklarande text när det finns ett angivet expeditionsintervall. Vi hoppas att detta ska skapa ökad tydlighet.

  3. Hej, Jag är en sån irriterad person som ska bråka om min medicin. Jag har god kontakt med min läkare och det har aldrig varit problem med att få hämta ut min medicin på intervall. Dock sen bunkrar reglerna kom, så läser apoteken recepten fel. Jag har två recept på 1mg och ett på 0,5ml. Jag har 28 dagarna intervall på båda och har haft det väldigt länge. Nu får jag bara hämta ett av recepten för det är två olika fast intervallen är på varje recept så jag ska ha ut dem samtidigt. Samma gäller för min TreoComp som jag ska få varje 16 dagar och har två recept för att inte kunna ta ut för många varje gång. Men där får jag också bara hämta var 23dag fast de inte ens finns någon intervall på denna. Jag har samma läkare som skriver alla mina recept och det borde även de på apoteket förstå att han har koll på vad jag tar och vad jag äter. Om jag fick medicin från olika läkare och samma saker då kan jag förstå att de undrar, men de kan faktiskt ringa läkarna om de är osäkra. Detta borde inte vara ett problem.

  4. Brukar ha intervall på oxynorm med 4 veckor, nu är det ändrat till 1 månad. Mycket underligt då vi i vårt land har olika längd på månader, färre dagar i Februari och längre dagar i ex. Oktober. Så mina tabletter räcker i Februari, medans jag får leva med smärta de sista dagarna i Oktober. Hur kan ett nytt system vara så ogenomtänkt?

  5. Jag har Imovane 5 mg på recept. Läkaren har skrivit 1-2 till natten med 25 dagars intervall. 30 tabletter i förpackningen. Nu är mina mediciner slut men de har bara gått 24 dagar. Smart Läkare!.not!. Har tagit imovane varje natt i flera år. Mått sämre ett tag och tagit 2 tabletter vid några tillfällen och som sagt så står det 1-2 på receptet..

  6. Även jag har råkat ut för detta. Det står i listan när jag får hämta ut medicinen, när jag så kommer till apoteket får jag ändå inte ut något. Jättedåligt!! Kan dessutom inte få sömntabletter hemskickade på posten eftersom de blir stulna där!!! Det är väl samma anledning till dessa intervaller, att inte kriminella ska kunna plocka ut medicin (narkotikaklassade) och sedan sälja. Varför ska vi vanliga, hedeliga medborgare behöva lida för detta? I dessa osäkra tider skulle det verkligen kännas tryggt att kunna bunkra upp litet medicin som man är beroende av( obs! ej missbruk!)eftersom man inte vet när datasystemen hackas och apoteken får stänga.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng