Annons

Överetablering och patientsäkerhet

4 maj 2009, kl 19:20
5

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Regeringen vill locka nya aktörer att etablera sig på den
avmonopoliserade apoteksmarknaden, som riksdagen röstade igenom den 29
april. Aktörerna har fått regeringen att höja vinsterna i apoteksledet
från ca 16 till 18 procent, eller 450 miljoner kr. Var skall dessa pengar tas
när utförsäljningspriserna inte får höjas?

50-100 miljoner beräknas kunna tas genom hårdare styrning till billigaste generiska läkemedel och ytterligare x miljoner genom obligatorisk övergång från originalläkemedel till billigaste parallellimporterade synonym i de fall motsvarande generiska saknas. Generikareformen, som infördes 2003, har sparat cirka en miljard per år i samhällskostnader. Det är i princip en utmärkt reform. Nackdelen med reformen är att patienterna ofta tvingas byta mellan olika varumärken på generika.

Undersökningar av några vanliga läkemedel visar att patienter med flera utag oftast får en ny generikaförpackning med nytt namn och nytt utseende tre gånger på ett år av den medicin de behöver. Men kunderna har också haft möjlighet att betala mellanskillnaden på några kronor till det för tillfället billigaste och därmed kunnat behålla den ursprungliga invanda förpackningen. Den möjligheten tas i och med avmonopoliseringen bort. De, som inte accepterar det generikum staten pekat ut får betala hela kostnaden för att stå kvar på sitt ursprungliga.

Det är främst äldre, som är de stora konsumenterna av läkemedel och därmed av generika. De lider av tilltagande glömska och står ofta på många olika sorters läkemedel, 8-10 är vanligt. Om de till exempel medicinerar med sex generika kan de under året ha närmare 20 burkar av dessa att hålla reda på. Virrvarret leder till dubbelmedicinering hos ca 8 procent av patienterna. Det innebär för hög dos, den vanligaste orsaken till biverkningar. Den andra följden är att följsamheten till läkarens ordination minskar. Resultatet blir långsammare tillfrisknande och fler läkarbesök.

I betänkandet, som föregick regeringens proposition, stod att minskad utbytesfrekvens var önskvärd. Samma slutsats kom Socialstyrelsen fram till 2004. Hälso- och sjukvårdspersonal liksom patientorganisationer drog nog den slutsatsen att restriktioner för bytesfrekvensen, liknande dem som finns i andra länder, skulle införas. Dessa kan bestå i att patienten behåller sitt generikum hela året, som receptet gäller. Eller så glesar man ut tiden mellan billighetsbesluten eller inför en priskorridor som nyligen gjorts i Finland. Där sker inget byte om prisskillnaden understiger 1,5- 2 euro.

Utländska kedjor jämför med vinstnivåerna i övriga Europa. De är högre därför att de försörjs av 3-4000 kunder mot det tredubbla för svenska apotek. Titta i Europas storstäder. Det finns ett apotek i vartannat centralt belägna kvarter. Är det denna överetablering, som den försämrade patientsäkerheten skall betala?

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Jag, som själv är receptarie och jobbar på apotek, tycker att det är “urlöjligt” att sitta och diskutera byten med kunder – när det rör sig om 50 öre-1 krona/förp. Jag har, enda sedan “utbyteslagen” kom den 1/10 2002, hävdat att merkostnader under 10 kronor/förp. bara är löjligt och borde aldrig ha fått förekomma! Jag tycker att Sverige bör gå i samma hjulspår som Finland i detta fallet! (1,5 – 2 euro är ungefär detsamma som 15-20 kronor).

 2. Att använda generika sparar uppenbarligen stora pengar åt landstingen, staten och oss alla skattebetalare. Vad jag inte begriper är varför generikatillverkarna ska ändra sina priser VARJE månad?! Det vore väl lämpligare att dom måste kunna garantera sitt pris i åtminstone 3-4 månader för att underlätta det både för kunder, apotek OCH för landsting. Det är nämligen så att det läkemedel som varit billigt en månad ofta är betydligt dyrare månaden efter. Det kan man ju inte be kunden betala för eftersom man ska erbjuda det billigaste, nej, det sätter man på kunder som har frikort så får landstingen stå för det. Var ligger besparingen i det undrar jag?
  Jag arbetar som apotekare på öppenvårdsapotek och möter dagligen kunder som kommenterar att “nu var det en ny förpackning igen”, som faktiskt byter men uppenbarligen inte är överförtjusta i det. Och det är inte endast den äldre befolkningen som inte vill byta ut sina läkemedel utan även många medelålders. Att känna igen namnet på sitt läkemedel, sin läkemedelsförpackning och sin tablett utgör en viss säkerhetskänsla och skapar trygghet för människan. Varför är inte det värt något? Varför ser man bara till priset här och nu på en förpackning? Hur blir det med patientsäkerheten? Jag tror tyvärr alla utbyten kommer resultera i ännu fler läkemedelsrelaterade sjukhusinläggningar och därmed ökade kostnader och ökat lidande.
  De mest betydelsefulla besparingarna måste ju ändå vara de man gör från ett orginalpreparat till ett generika – inte från generika till generika.

 3. Men, jag förstår inte debatten. Det är faktiskt inte olagligt för ett apotek att inte saluföra billigast tillgängliga. Hade Apoteken varit lite mer effektiva vid byten så hade heller inte dessa prissvängningar ni pratar om heller förekommit. Det är nämligen möjligt att ha lägst pris på tex Omeprazol 20mg 100st i månad 1 och sen tiodubbla priset till månad 2 och fortfarande ha ca 10% av marknaden kvar. Detta beror på ren och skär slöhet av dem som skall beställa hem varorna på respektive apotek. Det är nämligen så att dessa 10% sker under de 3 första dagarna i månaden. De som har lägst pris i månad 1 kan därmed gå långt under sitt kostnadspris för att hämta hem vinsten under första veckan i månad 2. Svårare än så är det inte.

  Den nya prismodellen kommer att omöjliggöra detta beteende. Priserna kommer att bli “ärligare”. Gxbolagen kommer inte att kunna prisaner sig under kostnadspriset och sen 10dubbla som sagt. Detta kommer i sin tur att resultera i betydligt högre generikapriser. Dessutom kommer den svenska kronans värdras att också resultera i höjningar från generikabolagen. Dessa höjningar kommer givetvis att skyllas på omregleringen av oppositionen, var så säker.
  Trevlig sommar.

 4. Jag förstår inte vad Erik menar med effektivare byten? Jag jobbar på Apotek och vi beställer hem billigaste generika preparatet VARJE gång vi beställer, men då vi inte kan ha leverans på alla lagerförda läkemedel VARJE dag, så blir det vid prisändringar i månadsskiften ibland fördröjningar av byte till billigaste preparat. Vi har ett lagersystem där våra beställningar automatiskt går iväg då en vara kommer ner i ett lagersaldo som vi bestämt lämpligt för att ha effektivt lager. I detta lagersystem är även inlagt en lämplig beställningskvantitet. Allt för att inte vi ska behöva plocka upp tusentals olika preparat varje dag och för att vi verkligen ska ha varorna i lager när kunden kommer och vill ha den. Varje vara kommer ungefär en gång i veckan trots detta system,, så det plockas en himla massa varor varje dag på apotek. Men den lilla buffert som finns i våra lager under några dagar drabbas av absurda prishöjningar då priset kan fem-tiodubblas över en natt och vi MÅSTE följa denna prishöjning, då det är bestämt att priserna skall vara lika över hela landet. Det är denna regel som ställer till det enligt mig. Har mitt apotek lyckats köpa hem billiga preparat så borde vi få sälja dem för det billiga inköpspriset tills de är slutsålda!!
  Glädjer mig åt att det blir stabilare prissättningar. Om det blir billigare för landstingen är frågan men kanske vi kan fokusera mer på annat än dessa ständiga priskrig. Som tex om förpackningen är miljö- och konsumentvänlig.

 5. Hade en kund som tyckte att apoteken kunde förbättra informationen kring vilka läkemedel som bytts ut och hur patienten skulle hålla reda på detta.
  Hans förslag var att kunden fick sina läkemedel numrerade tex 1,2,3 och att de på så sätt alltid visste vilket läkemedel som var vilket. Typ på morgonen tog patienten alltid sitt läkemedel nr 1 och 2 och till natten tog patienten sitt läkemedel med en trea på oavseett färg och form på burk och tablett! 🙂
  Inte så dumt förslag tycker jag,, vi kladdar redan en hel del på burkar enligt kundernas önskemål för att hjälpa dem hålla reda på sina byten.
  Mitt önskemål är att varje person som har kontinuerlig läkemedelsbehandling har ett medicin kort med sina läkemedel där det gick fylla i styrkor och generika namn och även kunde se ändringar i dos/styrka. En personlig användarvänlig mini-medicin-journal.
  För med dagens elektroniska recept ramlar ibland gamla recept fram och kunder tar ut sin Enalapril på 5 mg som de hade under upptrappning av dosen och huxflux har de fel dygnsdos..

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här