Annons
Nu är omregleringen verkligen på G
Helena Nilsson ser en ökning av subventionsfrågor hos läkemedelsföretagen.

Nu är omregleringen verkligen på G

6 maj 2009, kl 17:06
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

På sistone har två viktiga steg i omregleringen av apoteksmarknaden i
Sverige genomförts. Det gäller riksdagsbehandlingen den 29 april och
Omstruktureringsbolagets besked den 5 maj om vilka apotek, som skall
säljas.

Riksdagsdebatten om regeringens proposition 2008/09:145 var som väntat lam och relativt förutsägbar även om den nya debattformen i riksdagen är intressant. Beklämmande var dock tre av alliansdebattörernas inlägg, som inleddes med att de var glada att bryta ett apotek-system likt de i Nordkorea och Kuba. Det kan ses som ett hån mot alla oss som bedrivit merparten av vår yrkesverksamhet i den nuvarande apoteksverksamheten. I de korta munhuggningarna mellan allians- och oppositionsdebattörerna talade man i många stycken förbi varandra. Något oväntat föreföll några av de senare vara mer pålästa på propositionen och mer konkreta i sin argumentering än sina motståndare.

Efter riksdagsbesöket var det mer intressant att träffa farmaceuterna, som på Sergels torg bedrev kampanj för en utvecklad farmaci i ett nytt system. Det gick inte att ta miste på den entusiasm de visade och de ansåg att de var representativa för merparten av de apoteksanställda, vare sig motivet var att få en förändring genom ny arbetsgivare eller viljan att starta eget. Ett annat skäl, som nämndes, var att få möjlighet att utveckla den professionella rollen, vilket ansågs sitta trångt i de senare årens utveckling av Apoteket AB. En annan källa har nämnt att det är en konsekvens av den medvetna ?avfarmaceutiseringen? av företagsledningen.
Hur skulle jag som ung apotekare förhålla mig i den nuvarande situationen? För en tid sedan gick jag in på kommundelskontoret i Genarp, den sydligaste orten i Lunds kommun och frågade om de var intresserade att få ett apotek där. En något förundrad kansliansvarig frågade varför och i min argumentering förde jag fram att orten har en mycket stor andel äldre befolkning och betydande inflyttning av barnfamiljer, men framför allt att en tynande distriktsmottagning nu genom Hälsoval Skåne förväntas byggas ut till en fullfjädrad vårdcentral. Att där etablera en integrerad apoteksverksamhet med det amerikanska Medical Shop – konceptet som förebild kanske skulle vara något som lockade yngre kollegor.

Omstruktureringsbolagets information om utförsäljningsprocessen med urval om vilka apotek, som skall säljas ut finns bra beskrivet på hemsidan www.omstruktureringsbolaget.se

Vid presskonferensen, då besluten offentliggjordes, framkom det att det nu blir en intensiv period med bl a den kontrollerade budprocessen, som inleds inom kort. Noterbart är att urvalet skett utan samråd med kommuner och landsting, som åtminstone tidigare såg apoteken som viktiga i omsorgs- och sjukvårdskedjan. Beror detta på att staten vill ha den kommunala sektorn utanför omregleringen – mycket tyder på det – eller att dessa huvudmän tappat intresset för apoteken?

På omstruktureringens hemsida finns det också goda möjligheter att få en klar bild av hur apoteken fördelas mellan de åtta portföljerna, småföretagarbolagen och Apoteket AB. Efter några timmars botaniserande i sajten med att se hur apoteken fördelas mellan de olika aktörerna går det att få relativt klar bild av hur det skall ske storleksmässigt och läns-/kommunmässigt.

Varför expeditionsapoteken på sjukhusen bildar två portföljer, en sydlig och en mellansvensk, leder till en del frågor. Det gäller själva urvalet av apoteken och varför norra Sverige inte finns representerat. De 76 expeditionsapoteken kom till genom en medveten satsning från Apoteksbolaget i dess strävande att tillsammans med driftansvaret för sjukhusapoteken skapa en effektiv försörjningskedja mellan öppen och sluten vård på sjukhusen. Apoteket AB har genom organisationsförändringar visserligen minskat denna ambition, men det är anmärkningsvärt att sjukvårdshuvudmännen inte skall ha inflytande på och insyn i en mycket viktig service för patienterna på sjukhusen.

Omstruktureringsbolaget har nu relativt väl genomfört första etappen i sitt uppdrag från regeringen, men det är nu de verkliga utmaningarna börjar. Att det kommer att ta tid har på olika sätt framkommit. Det är givet att presumtiva aktörer, vare sig de är stora, medelstora eller småföretagare måste analysera varje apoteks förutsättningar att bibehålla eller vidareutveckla servicen med en godtagbar ekonomi. Analysen måste innehålla de faktorer, som hittills tillämpats vid nyetableringar eller kontinuerlig driftanpassning av apotek med exempelvis befolkningsutveckling, infra- och servicestruktur i kommunerna samt hur sjukvårdsutbudet organiseras med avseende på innehåll och geografisk spridning. Det blir svårare för de nya aktörerna än för Apoteket AB hittills, som genom sitt monopol har haft en total bild och själva valt sin verksamhet. De nya måste ju också bilda sig en uppfattning om hur konkurrenterna agerar.

Omställningen kommer också att vara kostsam. Utöver den nästan halva miljarden kronor apoteken tilldelats, vilket förvånansvärt skett utan massmedial uppmärksamhet, kommer sannolikt ytterliga några hundra miljoner behövas innan ett färdigt apotekssystem finns på plats. Om omregleringen når de uppsatta målen med ökad service, bidrag till bättre läkemedelsanvändning och kontrollerade kostnader kan det kanske vara värt pengarna.

Framtida utvärderingar får utvisa detta och processerna med att skapa ett nytt apoteksväsende det närmaste halvåret kommer att bli mycket intressant att följa.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng