Annons

Gör om, gör rätt

13 maj 2009, kl 13:06
2

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

När mina barnbarn kommer att fråga mig 40 år framåt om det fanns något
i dagens samhälle som jag skämdes över senare i livet finns det flera
heta kandidater.

Å ena sidan varför vi inte byggde en rejäl ishockeyarena i huvudstaden istället för att låta hockeyn reduceras till en sport knappt mer populär än bandyn och älskad endast i län med mindre innevånare än kvadratkilometer.

Å den andra, och mer allvarliga, sidan finns vår enastående oförmåga som ett välutvecklat land att dra full nytta av informationsteknologin inom sjukvården. Något som inte bara förhindrar effektiviseringar utan även direkt skadar människor genom förseningar, sammanblandningar, osynkade system och allt annat som kan och har gått fel. När jag skriver detta övergår framtidens skam i ett nutida ursinne. Hur länge ska IT-konsulter i kombination med uråldrig lagstiftning få fortsätta sätta människors liv på spel?

Jag har full förståelse för komplexiteten i den verksamhet som skall supportas. Olika typer av data, regionala och lokala skillnader i rutiner och organisation blandas med flera olika användartyper som har olika önskemål. Överallt svävar dessutom en svår juridisk miljö på grund av personuppgiftslagen. Detta till trots finns inget försvar för den utveckling vi sett det senaste decenniet. De största galenskaperna utan inbördes ordning:

?    För många kockar i soppan. Ett land med 9 miljoner innevånare är alldeles lagom för ett enda journal- och förskrivningssystem, nationellt upphandlat.
?    Leverantörernas ?lösningar? styr utvecklingen. Användarvänliga system borde i stället utvecklas och definieras av användarna och de processer de verkar inom.
?    Beställarna har för låg kompetens. Kravspecifikationen blir lidande när viktiga parametrar utelämnas.
?    Slutna system. En modern IT-lösning är flexibel samt öppen för både import och export av digitala media i standardformat och får inte bygga fast användaren.
?    Ointresse från politikerna. Min personliga ?favorit? då det samtidigt satsas miljarder på att förverkliga nollvisionen i trafiken medan medborgarnas hälsa i motsvarande (större?) omfattning drabbas negativt av elektroniska frontalkrockar istället.

Som min gamle kapten i lumpen sa: Gör om, gör rätt!

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag förundras varje dag, och vill ibland säga som Ines Uusman: om man kan åka till månen fram och tillbaka… ;-)Lyssnade på ett föredrag om arbetssättet/journal/patientsäkerhetssystemet på Brigham and Women´s hospital, där de påstod att användarna utvecklat all mjukvara – kände att det var väldigt långt ifrån vår verklighet, och tyckte nästan det kändes lite slösaktigt – för bara ett sjukhus! Men i jämförelse med att ett antal it-konsulter ska få utveckla flera olika mindre bra system till olika landsting i Sverige känns det trots allt väldigt smart!

  2. Bra skrivet, jag har tillbringat nästan hela mitt arbetsliv i den här sörjan och de punkter du listar är klockrena. Ett par saker vill jag dock trycka på: Du har helt rätt i att det är dålig kompetens på köparsidan. En annan aspekt är att hela affärslogiken kring journalsystem är upp och ned. Det system som kommit in tjänar på att vara oöverskådligt och svårstyrt. Man säljer konsulttimmar och det är nästan omöjligt att byta (se bara på Stockholm som vägrar gå till upphandling och budgeterar för att betala böterna de kommer att få, istället för att utsätta sig för risken att behöva byta system). En annan viktig sak som också knyter an till den dåliga kompetensen är IT folkets särställning. Om alla som jobbar i vården förstod att de lever 2009 och skaffade sig en baskunskap om IT skulle detta kunna undvikas. En testfråga till er som läser, varför skall en IT chef sitta i ett sjukhus ledningsgrupp? Eller i ledningen för ett landsting? IT skall inte leda, IT skall utföra och STÖDJA verksamheten. Inget annat.

    För övrigt sade min kapten i lumpen “Se dig i spegeln och åtgärda felet!”. Kan passa här också…..

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här