Låt 2015 bli året då vi lyssnar på vetenskapen

18 dec 2014, kl 09:32
0

Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

2014 har inte varit ett helt lysande år för vetenskapen. Eller i alla fall inte för allmänhetens förtroende för den. Istället har det varit ett år då många valt att inte lyssna på myndigheter och forskare, utan istället på vad ”min kompis mammas kollegas moster” varit med om. 

Somliga har gett bloggare, utan professionell hälsobakgrund, alldeles för stort inflytande för att de skrivit ett blogginlägg om att de minsann googlat och hittat tveksamma anekdoter eller fabricerade fakta. Till exempel så fick någon bloggare för sig att fluor var jättefarligt och tillräckligt många tog tydligen intryck av detta eftersom några av de större livsmedelskedjorna började sälja fluorfri tandkräm. 

Andra påstod att kolloidalt silver botade allt från tandvärk till ebola i slutna grupper på Facebook trots klent vetenskapligt underlag. Att Läkemedelsverket och Livsmedelsverket avråder från användning ser de övertygade bara som ett tecken på en konspiration. 

Det här är förvisso små isolerade händelser. Men även på ett högre plan har förtroendet för vetenskapen skakats.

2014 var också året då Sverige gick emot de vetenskapliga rekommendationerna och lade ner sin röst när EU röstade om genmodifierade produkter. Det har aldrig hänt förut. Någon djupare förklaring till den nedlagda rösten har vi inte fått.

Detta fick Alliansens representanter i socialutskottet att vilja besluta om att Sverige alltid ska följa vetenskap och beprövad erfarenhet. Regeringspartierna motsatte sig detta med förklaringen att det var så självklart. Det är väl knappast självklart när det är just de partierna som sett till att vi fått det historiska avsteget.

Även på EU-nivå har vetenskapen fått sig en törn. EUs vetenskapliga rådgivare blev av med jobbet efter att hon gjort sig ovän med bland annat Greenpeace då hon gav GMO tummen upp. 

Det är en oroväckande utveckling att låta vetenskaplig konsensus få stryka på foten mot personliga åsikter. Det jag önskar mig av 2015 är att det blir året då vi låter vetenskap och beprövad erfarenhet trumfa tyckande och magkänslor.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng