Annons

Ja, det är ett experiment vi (och alla andra) håller på med

25 mar 2020, kl 13:28
6

Ingrid Helander
Chefredaktör

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Tvärsäkerheten, alarmismen och de alternativa sanningarna haglar tätt i dessa coronatider. ”Varför gör inte Sverige som Tyskland, Norge, Danmark?”. ”Varför stänger ni inte skolorna?”. ”Varför förbjuds inte (valfritt)?”.

Frågorna ställs återkommande till smittskyddsexperterna från Folkhälsomyndigheten vid de dagliga pressträffarna som myndigheten håller. Och nog kan det vara rimliga frågor att ställa – och som experterna svarat på åtskilliga gånger:

”Inga åtgärder är uteslutna, men de åtgärder som vidtas ska ha en reell effekt på smittspridningen.” Och.
”Olika åtgärder är effektiva i olika skeden av smittan.”

Reaktionen tätt därefter är då inte sällan: ”Det är ett gigantiskt experiment Sverige håller på med”.

Övertygelsen hos många, både i sociala och mer traditionella medier, tycks nämligen vara att andra länders mer långtgående begränsningar av den personliga friheten och brist på tillit till människors egna ansvar är lösningen på smittspridningen. Sveriges agerande bedöms därför som ett ”experiment”.

Men hej, ALLA länder experimenterar. Ingen vet var detta ska sluta (förutom Trump som har beställt ett slutdatum till påsk), eller vad den bästa strategin är. Det hela ÄR ett experiment.

Men det vi i Sverige kan och bör känna oss trygga med är att det svenska ”experimentet” bygger på vetenskap. Dels på den samlade kunskapen man har om det nya coronaviruset (och som hela tiden växer). Dels på erfarenheter från smittskyddsarbete vid tidigare utbrott med andra patogener.

Smittskyddsexperterna på Folkhälsomyndigheten agerar heller inte i ett vakuum. Utan att ha detaljgranskat deras tidrapporter törs jag med stor säkerhet säga att de för regelbundna diskussioner med såväl smittskyddsexperter på WHO som i våra grannländer. Att sedan andra länder till större del bygger sina åtgärder på beslut från politiker, utan lika stark vetenskaplig förankring som i Sverige, borde snarare avskräcka än imponera.

Som vetenskapsjournalist och allmänt krasst lagd skeptiker är det alltså med förvåning och ett visst mått av irritation jag ser hur många det är som tycks längta efter apokalypsen – att få bli inlåst och FÖRBJUDEN att göra vissa saker. Det räcker liksom inte med det väldigt tydliga budskapet: stanna hemma om du har minsta symtom på luftvägssjukdom, besök inte personer över 70 år och tvätta händerna noggrant.

Visst, det är inte lika actionfyllt som att bli insvetsad och bevakad av polis på promenaden till affären. Men enligt experterna lika effektivt ur smittspridningssynpunkt – inte minst i längden. För detta kommer som sagt att pågå ett tag.

Lika förbannad blir jag när media, inklusive chefredaktörer med stort förtroendekapital, medvetet ”fultolkar” citat från statsepidemiologer i sina rubriker, bygger artiklar på människors oro (Så många är döda i DIN stad) eller på olika sätt kampanjar för att undergräva förtroendet för Folkhälsomyndigheten. Detta belyste jag även programmet P1 Morgon i Sveriges radio den 11 mars, där jag var inbjuden som gäst.

Visst är medias uppgift att granska och ifrågasätta. Men utan grundläggande kunskap om vetenskapligt förhållningssätt, och i detta fall smittskyddsarbete, blir ”granskningarna” inte särskilt skarpa.

I och med det nya coronaviruset befinner vi oss alla i en situation som de flesta av oss inte ens kunde föreställa sig för bara några veckor sedan. Läget är allvarligt. Sjukvården är hårt ansträngd. De flesta av oss kommer att bli sjuka, sannolikt lindrigt, men några kommer att drabbas allvarligare. Vissa kommer att dö.

I detta läge känner i alla fall jag mig trygg i att arbetet med att hantera smittspridningen bygger på vetenskap och inte på magkänslan hos politiker som vill verka handlingskraftiga.

Ta hand om er!

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Ett bra inlägg!

  Min fundering dock är att hade man inte kunnat försöka isolera Sverige innan viruset ens kommit hit? Nu i början av Corona sa man ju till folk i Stockholm bland annat att det var helt ok att resa till Italien, och folk fick inga pengar tillbaka heller från sina resor om man ville avboka.

  Nästa gång något liknande händer och vi har ett virus som sprids lika lätt som Covid-19 så kanske detta har en mycket högre dödlighet, då kan läget bli mycket värre än vad det är nu.
  Hade inte det då varit en god ide att helt stänga av landet innan viruset hinner komma hit och bara låta varor (mat, teknik, kläder) komma ut och in ur landet? Alltså inga person-resor.

  Viruset sprids ju inte bara med direkt kontakt av människor, men varor kan man ju hålla på nåt dygn vid gränsen för att låta eventuella virus dö ut ifall de skulle vara något som skulle kunna vara smittsamt.

  Vad tror ni om det?

  Mvh Robin

  • Hej,

   och tack för feedback. Jag tror att det är i stort sett omöjligt att isolera ett land (möjligen Nordkorea undantaget) på det sätt du beskriver. Man måste helt enkelt ge människor kunskap och möjlighet att agera på sätt som minskar smittspridning.

 2. Jag vill bara höja ett varningens finger för vaccinet som kommer.
  Ingrid kommer antingen dumförklara mig eller prata bort det jag skriver nu men kolla gärna upp lite FAKTISKA FAKTA innan ni sprutar i er antingen gift eller nanochip.
  Covid 19 är extremt överhypeat av media och censuren är extrem.
  Allt det som sker nu är en extrem konspiration. Punkt.

 3. Oskar, om du är övertygad om att utbrottet av det nya coronaviruset med alla insjuknade och döda i covid-19 världen över är en konspiration står vi väldigt långt ifrån varandra. Du står också väldigt långt i från vetenskapen och en överväldigande majoritet av befolkningen. Jag ser därför ingen anledning att “bemöta” det du skriver och undanber mig fler kommentarer från dig här. De kommer i sådana fall att tas bor.

  • Ingrid, jag är tyvärr beredd att hålla med Oskar här.
   Du får gärna förklara för mig varför;
   Min syster jobbar på en begravningsbyrå.. ALLA som hon ska rapportera är hon tvungen att rapportera som “Covid-offer” oavsett om dennes närstående säger att denne inte var sjuk i corona samt att allt annat tyder på att denne exempelvis dog av hjärtinfarkt eller cancer, ska denne rapporteras som offer för den nya sjukdomen.

   Min väns flickvän jobbar på ett stort sjukhus i västerås, även hon ifrågasätter det som händer. Sjukhuset är MER TOMT än vanligt!? Ändå dessa skräckrubriker. Förklara detta mer än gärna!!!!

   Du för gärna förklara också varför fler dör dagligen av säsongsinfluensan än av den skräckinjagande coronan!

   Tack på förhand!

 4. Att en Pandemi skulle komma någongång var det inget tvivel om och därför blev jag ärligt chockad av man inte på förhand kommit fram till internationelle riktlinjer vid ett utbrott!
  Om Kina genast stängt ALL flygtrafik genast då det nya viruset uppdagades så hade spridningsförloppet varit mycket långsammare och fler hade kunnat räddats av vaccin samt att befolkningen hade varit mer förberedd vad det gäller skyddsåtgärder och beteende!
  Jag inser att en sådan regel skulle orsakat många stopp av flyget men hur många mexikaners liv hade inte kunnat räddats undan svininfluensan som ett exempel i mängden. Människoliv borde gå före vinstdrivning- sist och slutligen blir det nog billigast också?
  Hoppas att den rådande situationen leder till att man kan införa några bromsande regler för inte är det den sista virusarten som dykt upp och ingen kan på förhand säga vilken som är verkligt allvarlig annat än om den är luftburen eller inte vilket påverkar spridningen.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här