För gamla läkemedel närmast en myt

11 feb 2013, kl 11:25
31

Annons

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Att slänga mat, börjar vi lära oss är bland det fulaste man kan göra, sett ur miljösynpunkt.
Jag vet inte hur många ton vi slänger om året, men många är det, av helt okej käk som vi ratar från tallriken eller slänger när vi rensar i kylskåpet.

Men som sagt vi börjar lära oss att smaka eller lukta på mjölken, köttfärsen smöret, äggen, fisken och grädden innan vi slänger – även om bäst föredatum passerat för en vecka sen.

Det där att inte slänga utgången mjölk eller utgånget bröd är faktiskt något jag var rätt bra på redan innan Livsmedelsverket och miljöorganisationerna sanktionerade det hela, dock i kamp mot den övriga familjen. Den striden kan dock i princip sägas vara över.

Det är däremot inte den som gäller utgångna Alvedon, Ipren, nässprejer och mycket annat som fyller en inte försumbar plats i badrumsskåpet. Förr i världen var jag till skillnad mot mjölken, mycket noga med att slänga gamla mediciner i en plastpåse för vidare transport till närmaste apotek.

Men ju mer insyltad jag blivit i den farmacevtiska världen ju obenägnare har jag blivit. Det där med för gamla läkemedel tycks ju närmast vara en myt.

Någon däremot?  

Och syrror och farmacevter som jag, mellan skål och vägg, tagit upp ämnet med tycks inta en tämligen tillbakalutad hållning till det där med utgångsdatum. Så nu finns det en och annan ask därhemma i skåpet som är både ett och två år över tiden.

Problemet är förstås att de inte luktar illa när tiden verkligen gått ut.
 

31 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Hej Ingert 🙂

  Intressant och tänkvärt det du skriver om mediciner och utgångsdatum.
  Jag tror ju i min enfald att efter utgångsdatum så är medicinen inte lika verksam längre och därför meningslös att använda.
  Menar du att farmcevter vet om att utgångsdatum är en bluff?
  Är det olika beroende på vilken typ av läkemedel det är?
  Varför skriver man överhuvudtaget ett utgångsdatum? Någon anledning måste det ju finnas till att tillverkaren sätter ut ett sådant.
  Med vänlig hälsning
  Nils Carlson;Smedjebacken

 2. Förnuftigt resonerat! Vi kan använda våra läkemedel långt efter utgångsdatum, om de förvarats någorlunda tillfredsställande. Bra för miljön, bra för kostnader, bra för resurshantering. Jag har hittills aldrig träffat på ett symtomlindrande läkemedel som inte haft effekt trots att det gått flera år efter utgångsdatum. Vid behovs-mediciner har, åtminstone för mig, en tendens att inte ta slut.

 3. Klokt och intressant att ta upp denna fråga!

  Min erfarenhet är också att de flesta läkemedel funkar alldeles utmärkt efter utgångsdatum, inte bara två utan kanske tre, eller fem på smärttabletter som alvedon och voltaren. Verkar vara bra ändå, eller så är det placeboeffekten. Antibiotika, beta-pred och andra akutmediciner är man ju mer noga med. Man vill ju inte bli stående mitt i skogen nystucken med ickefungerande betapredtabletter. Men vore det inte intressant om man gjorde en forskning på detta? Finns det kanske renat av men tillverkarna är inte så benägna att gå ut med dessa? Jag förstår ju att det måste finnas ett regelverk och sista förbrukningsdatum men kunde man inte köra med “bäst före” på enklare mediciner som inte är på liv och död och hänvisa till forskningstester?

 4. Jag håller med. Varför ska jag slänga all medicin just på utgångsdagen?
  Jag har pratat med ett Apotek om detta och dom anser väl att om man förvarar sina mediciner i t.ex. en SVAL – inte kyskåp- så ska dom klara sig längre.
  Man kan väl ändå prova om det hjälper. Jag har en påse av lite av varje, som gått ut. Ska jag spara den eller lämna till Läkarmissionen här i Västerås.
  Hoppas på svar innan jag slänger. /Anita

 5. Nå, jag är inte i sitsen att ge andra råd. Jag bara offentliggör mina egna funderingar.
  Men den här frågan är som alla andra inte ny. Överläkaren Franz Rucker i Visby försökte för några år sedan på DN-debatt väcka medvetenhet om många läkemedels i det närmaste obegränsade hållbarhet. En moderat riksdagsman, läkaren Finn Bengtsson, har också motionerat om att man bör se över systemet med utgångsdatum.
  Nils; som jag förstått det, är dagens utgångsdatum den tid som tillverkaren garanterar att produkten har samma effekt som vid tillverkningen. Man har helt enkelt studier. Enligt Fass ska de sedan kasseras. Det är som sagt inte detsamma som att läkemedlen inte längre fungerar.
  Anita; Så här tänker jag, om du är beredd att lämna in dina utgångna läkemedel till Läkarmissionen då är det väl inte något som hindrar att du använder dem själv?

 6. Hej alla! Jag jobbar som kemist som tillverkar aktiva beståndsdelar i många läkemedel som finns på marknaden i världen. När vi tillverkar nya mediciner så görs omfattande studier på substansernas hållbarhet. Begränsningarna i hållbarhet är antingen när studien upphörde eller när det visar sig att substansen bryts ner till andra beståndsdelar (kända giftiga eller okända) i så omfattande grad att vi inte längre kan garantera patientens säkerhet. Det är skillnad på mat och medicin – oftast kan mediciner ge biverkningar för att det är inte naturliga saker som vi stoppat i oss i århundraden. Allt syntetiskt ska man vara försiktig med, speciellt när utgångsdatum är passerat. Det har sällan med verkningsgrad att göra!

 7. Erik, var inte oförskämd. Om du väljer att misstro någon så får det stå för dig, men att insinuera att någon bara ger ett visst råd för egen vinnings skull utan vidare bevis är ohyfsat. När jag som städerska ger råd om rengöringsmedel så gör ju inte jag det för att företaget jag jobbar för ska sälja mer såpa, utan för att jag ser att någon har frågor om eller har missuppfattat något som jag kan sprida kunskap om.

  Om du har några fakta som säger emot vad Birthe säger (att ämnena i läkemedel kan bli farliga efter bäst före datum) så är det förstås en annan sak, men personangrepp är bara barnsligt.

  • Kan hålla 40 år efter bäst föredatum
   Receptbelagda läkemedel kan behålla sin verkan upp till 40 år efter bäst föredatum, visar en studie som publicerats i Archives of Internal Medicine.

 8. Hej.jag har champix rökavvänjning tabletter som gick ut 2015 och nu är det 2019.Kan jag ta tabletterna?

 9. Hej, gå och köp er nytt läkemedel om ni känner er osäkra och lite fega? 🙂 Alternativt kan ni ringa till vårdguiden 1177. Det hade ju jag gjort! Får nog bättre och snabbare svar hos där hos dem än här på detta forum! (TUMME UPP) 🙂

 10. Torra läkemedel skulle jag tippa håller i 30 år. Kanske lite försvagad verkan bara. Flytande läkemedel skulle jag vara mer försiktig med. Vissa läkemedel kanske innehåller ett ämne som tar bort en farlig bieffekt från läkemedlet och skulle det ämnet bli försvagat blir det farligt. Men då tror jag läkarna skulle säga det när de skriver ut läkemedlet att det är livsfarligt att använda om bäst före gått ut. Allt annat vore konstigt tycker jag. Men det är bara mina personliga tankar om det hela.

 11. Kent, det där säger ju dock inte emot det som Birthe sa, den forskningen. Eller i alla fall den summeringen du tar upp här, innefattar ju att _alla_ receptbelagda läkemedel kan hålla i _upp till_ 40 år. Det Birthe pratade om var exempel på studier med vissa substanser som antingen x eller antingen bryts ner till andra beståndsdelar än ursprungs-substansen, som gör, eller kan göra det giftigt för människor att kunsumera.

  Däremot vore det ju bra om dess studier blev mer lättillgängliga till allmänheten där det tydligt visar _vilka_ substanser där giftigt utvecklade beståndsdelar kan uppstå efter en viss tid i substansen som studerades på ifråga.
  Så att man själv får kunskapen om vilka läkemedel med utgått datum som en verkligen skall undvika och kassera.

 12. Hej

  från Nils
  “Varför skriver man överhuvudtaget ett utgångsdatum? Någon anledning måste det ju finnas till att tillverkaren sätter ut ett sådant.”

  Det är ju så att allt som förtärs MÅSTE ha en Bäst före datum.
  Titta på ditt saltpaket, tror inte det har en bäst före datum som är längre än 3-5 år,
  det håller utan problem i 100 år
  Samma med socker, sirap etc.

 13. Jag fick Naproxen 500mg av läkaren då jag för snart 4 år sen(2018)hade smärta i handled,men använde det aldrig.Utgångsdatum var för drygt 1 år sen(augusti 2020)Kan det fortfarande användas?Har ett ont knä!

 14. Å ena sidan finns det bäst-före-datum och sista förbrukningsdatum (t.ex. för köttprodukter). Bäst-före är precis, vad den säger.
  Om man tittar i Fass (alltså för läkemedel) står det inte, att läkemedlet blir farligt efter overksam efter bäst-före datum. Det skulle väl behöva stå där om så vore fallet.
  Förresten har bäst före datumet initierats av köpmännen, för å ena sidan deras säkerhet – att ingen kan klaga på varan när bäst-före-datum har gått ut och å andra sidan för att tjäna mer. Jag har tyvärr inte källan till det, men har läst det för många år sedan.

 15. Jag har oöppnade livostin ögondroppar (allergidroppar) som gått ur datum, kan jag använda dem? Jag har läst att allergimediciner håller sig minst 30-40 år efter utgångsdatum, gäller det ögondropparna också?

 16. Nja, man ska nog tänka till, det verksamma ämnet i din medicin kanske inte har den önskade effekten sedan förbrukningsdatumet det gått ut. Ett exempel på detta: min man har högt blodtryck som han medicinerar med betablockerare (Metopropol). Han kollar sitt blodtryck regelbundet med egen blodtrycksmätare. Han hade en för ett tag sen en förpackning med Metopropol som han inte observerat förbrukningsdatumet var passerat med 2 månader på, han intog dessa utan att veta det och hans blodtryck stegrades pga av sin för gamla medicin.

 17. Lite tveksam om man över huvud taget får sälja mediciner som kan brytas ned till giftiga ämnen. Det borde i så fall vara en varning för detta på förpackningen.
  Läkemedels tillverkarna vill även de tjäna pengar på sin verksamhet.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng