Fem år senare

4 sep 2014, kl 09:44
0

Annons

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Både nu och då påminner jag såväl äldre som yngre i min vänkrets om att apoteksmonopolet faktiskt, precis som hemmafrun, kan beskrivas som en parentes i vår historia.
 
Det är inte så länge sedan, i alla fall inte för oss mer årsrika, som Barbro Westerholm beskriver oss, som en socialdemokratisk regering beslutade att staten skulle ta över apoteksväsendet. Fram till dess drevs de svenska apoteken av enskilda apotekare som hade särskilda privilegiebrev från staten.
 
Förstatligandet var för övrigt ett tåg som även den borgerliga oppositionen klev på. Ett monopol de senare beskrivit som Nordkoreanskt. Men man är inte sämre än att man kan ändra sig och hur riksdagsvalet än går har Göran Hägglund och Alliansen bland annat skapat en av de mer avreglerade apoteksmarknaderna i Europa, sett till vem som får äga apotek.
 
Att döma av vår uppsummering av omregleringen tycks det dock som att de högt ställda och ibland om uttrycket tillåts, flummiga målen som ändamålsenlig läkemedelsanvändning varit svåra att uppnå. Frågan är också om något av målen med reformen hade varit omöjligt att uppnå med en enbart statlig apoteksverksamhet? Förutom just det att apoteksverksamheten inte enbart skulle drivas av staten. Och det argumentet får väl anses som i första hand ideologiskt.
 
Jag misstänker att det var efter en del förhandlande och kompromissande som de borgerliga köpte förstatligandet i början av 70-talet. Även den här gången pågick det samtal för en så kallad partiöverskridande kompromiss. Socialdemokraterna bjöd på ett större sortiment av receptfria läkemedel i detaljhandeln mot att Apoteket AB för övrigt skulle sitta i orubbat bo.
Den gången blev det inte någon överenskommelse.
 
Vad man än tycker om det och hur väl eller dåligt den borgerliga regeringen lyckats nå sina mål om bättre tillgänglighet, effektivisering, prispress och ändamålsenlig läkemedelsanvändning via apoteksreformen, är det den apoteksmarknad vi kommer att ha bra många år framöver.
 
Numer förespråkar inte heller den rödgröna oppositionen en återgång till före omregleringen. Att backa bandet låter sig sällan göras. 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här