Att få skadestånd för utebliven off label

5 jun 2014, kl 09:43
0

Annons

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Under många år återkom vi i Läkemedelsvärlden till frågan om det gick att använda Avastin vid behandling av ögonsjukdomen åldersrelaterad makuladegeneration istället för det betydligt dyrare Lucentis.

Ett dilemma var att Avastin inte var och heller inte är godkänt för behandling av ögonsjukdomen, vilket det mångdubbelt dyrare Lucentis är. Läkare som behandlade med Avastin gjorde det alltså off label vilket bland annat skulle kunna få konsekvenser om en komplikation inträffar. Vem var ansvarig om det var beslut från högre ort att Avastin skulle användas? Diabetesförbundet anmälde också off label–förskrivningen till Socialstyrelsen eftersom man ansåg den problematisk.

Nå, den här frågan ventilerades fram och tillbaka under flera år: ”Avastin och Lucentis lika bra vid makuladegeneration enligt NIH”, ”Fler biverkningar med Avastin”, ”Avastin ska inte vara rutin vid ögon bruk” ”Oklart ansvar vid off label”.

Så till sist tog Läkemedelsverket till orda och förordade för två år sedan användning av Lucentis med den godkända ordinationen. Men då hade frågan nästan blivit inaktuell eftersom en ny smartare behandling till ett, enligt TLV rimligt pris, var på väg in i sjukvården.

Medan debatten pågick var just frågan om att förskriva ett läkemedel utanför godkänd indikation, trots att det finns en effektiv och godkänd behandling, en het fråga.
I Sverige är, i alla fall den officiella synen, tämligen restriktiv när det handlar om off label.

Så tycks det däremot inte vara i Italien. Där vill nu myndigheterna ha skadestånd av läkemedelsföretagen Novartis och Roche för att de ska ha förhindrat användningen av Avastin. Cirka 1,2 miljarder euro vill man ha för utebliven off label-förskrivning.

Så olika det kan vara.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng