Annons
Blodtest hittar och klassificerar cancer
Foto: iStockphoto

Blodtest hittar och klassificerar cancer

Ett nytt RNA-test kan från en droppe blod upptäcka, klassificera och lokalisera cancer, enligt en ny studie.

16 nov 2015, kl 11:39
0

Annons

Forskare från bland annat Umeå universitet har undersökt en ny metod för blodbaserade RNA-test av blodplättar. Via metoden har forskarna identifierat cancer med 96 procents träffsäkerhet samt skiljt ut cancer med 71 procents träffsäkerhet.

Blodprover från 283 personer, 228 med någon form av cancer och 55 cancerfria, jämfördes i studien. Genom en jämförelse av blodprovernas RNA-profiler identifierade forskarna förekomst av cancer. 39 patienter i studien hade en tidig upptäckt av cancer och kunde till 100 procent av fallen identifieras och klassificeras.

I följdtester kunde forskarna med 71 procents träffsäkerhet identifiera ursprunget hos tumörer bland patienter som redan fått diagnoserna lung-, bröst-, bukspottkörtel-, hjärn-, lever-, och tjock- och ändtarmscancer. Förutom klassificeringen kunde även proverna sorteras in i olika undergrupper efter molekylära skillnader i cancerform, vilket kan användas vid val av behandlingsmetod.

Forskarna drar slutsatserna att den här typen av blodtest för att upptäcka, diagnostisera och övervaka cancer kan göra det möjligt att tidigare ställa en cancerdiagnos. Dessutom kan kostnaderna minska i och med att man kan skräddarsy behandlingen och i slutändan komplettera kliniskt onkologiskt beslutsfattande.

Studien är publicerad i tidskriften Cancer Cell och finansierades bland annat av European Research Council och Swedish Research Council.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng