Blandade reaktioner på förslag

Facket är nöjt med Läkemedelsverkets förslag om att paracetamol bara ska få säljas på apotek.

22 aug 2014, kl 10:58
0

På torsdagen presenterade Läkemedelsverket ett förslag som innebär att receptfria läkemedel i med paracetamol i tablettform enbart ska få säljas på apotek. Bakgrunden är att man på myndigheten sett en trend där antalet förgiftningar orsakade av paracetamol ökat.
 
Sveriges Farmaceuter är positiva till förslaget som de menar signalerar att paracetamol inte är ett riskfritt preparat. 
Glädjande nyheter, säger ordförande Thony Björk om förslaget på förbundets hemsida. 
 
Förslaget har nu gått ut till berörda tillverkare som har tre veckor på sig att svara. Ett av de företag som nu tittar på det är GSK som marknadsför Panodil och Alvedon.
– Patientsäkerheten är det viktigaste för oss och det finns en signal om att antalet förgiftningar har ökat även om fler studier är på gång. Vi analyserar nu förslaget och återkommer med ett svar inom tre veckor, säger Jonas Vikman, ansvarig för samhällskontakter på GSK.
 
Han säger också att försäljningen av receptfria tabletter med paracetamol inte har ökat sedan omregleringen.
Antalet tabletter per person och år har ökat från 72 till 76 mellan 2008 och 2013 men det är den receptbelagda delen som ökat.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng