Annons

Biotech behöver pengar

Hälften av bolagen inom biotech i södra Sverige och Danmark kommer
att bli tvungna att lägga ner inom ett halvår om de inte får mer
pengar. Den dystra prognosen kommer från klusterverksamheten Medicon
Valley Alliance.

26 jan 2010, kl 12:41
0

Annons

En av de branscher som enligt bedömare drabbats hårdast av finanskrisen är biotechföretagen. De små innovativa verksamheterna är högrisksatsningar även i perioder då ekonomin är stabil och när riskkapitalisterna håller hårdare i pengarna märks det tydligt.

Enligt en studie som klusterverksamheten Medicon Valley Alliance, MVA, har gjort bland drygt 50 icke börsnoterade bioteknikföretag, är hälften i akut behov av ytterligare finansiering. I genomgången uppskattar bolagen att de behöver omkring 1,4 miljarder kronor för att kunna fortsätta med sina verksamheter i samma takt 2010 som 2009.

Enligt MVA uppskattar samma bolag chanserna att få den nödvändiga finansieringen till mindre än 25 procent. Om de inte får in mer tillskott i kassan under de första månaderna av året uppskattar omkring hälften av bolagen att de kommer att försvinna inom sex månader.

Stig Jørgensen, vd för MVA säger till tidningen Biotech Sweden att en del av förklaringen ligger i att många av de små bolagen har nått en nivå där det krävs mer kapital för att kunna gå vidare.