Betydligt dyrare kopior i Grekland

Prisskillnaden mellan Grekland och Sverige för storsäljare som kolesterolmedicinen simvastatin är gigantisk. I Sverige kostar 100 tabletter drygt 55 kronor på apoteket, i Grekland 1 518 kronor. Förklaringen är det generiska utbytet i Sverige

6 nov 2007, kl 16:05
0

Annons

Danmarks Apotekarförening har jämfört priserna i Grekland och Danmark för de fyra mest använda läkemedlen där patenten gått ut; simvastatin, amlodipin, enalapril och citalopram. I Danmark är priset för citalopram och simvastatin bara en tiondel av priset i Grekland och på blodtryckspreparatet amlodipin sparar man närmare 85 procent när man köper det billigaste i Danmark jämfört med det billigaste i Grekland. Den billigaste kopian på enalapril är ungefär hälften så dyr i Danmark som i Grekland.

Skälet till de
stora prisskillnaderna mellan länderna är att subventionen i Danmark utgår från priset på det billigaste läkemedlet, ett system man inte har i Grekland.

I Sverige
där apoteket alltid byter till det billigaste läkemedlet är prisskillnaderna mellan de jämförda läkemedlen ännu större:
100 stycken simvastatin 40 mg kostar i Grekland 1518 kronor, i Sverige 55 kronor.
98 stycken amlodipin 5 mg kostar i Grekland 355 kronor, i Sverige 54 kronor.
100 stycken enalapril 20 mg kostar i Grekland 451 kronor i Sverige 66.
100 stycken citalopram 20 mg kostar i Grekland 756 kronor i Sverige är priset för den billigaste kopian 54 kronor.
I Sverige liksom Danmark är det en hård konkurrens på den generiska marknaden, något man inte har i Grekland.

I Grekland
har kostnaderna för läkemedel ökat med närmare 18 procent de senaste åren. I Sverige har den de senaste åren varit marginell.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng