Annons

Bensoliknande preparat bäst vid sömnproblem

Var tionde svensk lider av sömnbesvär som är så allvarliga att det
påverkar det dagliga livet. De flesta av dem får läkemedelsbehandling
när de söker hjälp men för vissa av de vanligaste medlen saknas
fullständig dokumentation av effekten enligt en rapport från SBU.

12 maj 2010, kl 13:19
1

I första hand ska läkaren enligt SBU ge vuxna personer som har sömnproblem råd om sömnhygien, som att ska avstå från kaffe eller alkohol på kvällen. Men många svenskar får sömnmedel för att råda bot på sina sömnproblem, 2008 var det omkring 750 000 svenskar som fick sömnmedel utskrivet. Enligt en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering blir många hjälpta men det finns risker i form av beroende och biverkningar.

SBU skriver i sin rapport att det är viktigt att förskrivare väljer preparat som är dokumenterat effektiva. De rekommenderar i första hand kortvarig behandling med substanser som zolpidem, zopiklon och zaleplon. De får patienten att somna snabbare och ger en längre sömntid jämfört med placebo. Men då dessa är besläktade med bensodiazepiner finns risk för att patienten utvecklar ett beroende och framförallt ska man vara försiktig då det handlar om personer som redan har ett annat beroende eller en psykisk sjukdom.  

Ett av de vanliga preparaten är Propavan (propiomazin) men enligt SBU finns det ingen evidens som visar att det verkligen hjälper. För behandling med melatonin eller antidepressiva medel och neuroleptika finns det otillräckligt med  vetenskapligt underlag för att bedöma effekten vid sömnproblem.

För kognitiv beteendeterapi, KBT, finns det evidens att patienten somnar snabbare och inte är vaken lika länge under natten.Vad gäller alternativa behandlingar som valeriana eller akupunktur och yoga finns det inte tillräckligt med vetenskapligt underlag för att bedöma effekten enligt SBU.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Stilnoct som anses “bäst” av SBU har följande indikation:
    “Tillfälliga och kortvariga sömnbesvär. Understödjande terapi under begränsad tid vid behandling av kroniska sömnbesvär.”
    För propavan gäller indikationen:
    “Som sömnmedel vid olika former av sömnrubbningar.”

    Om indikationen ska följas förklaras användningen av Propavan. Stilnoct används fel idag på många människor och överdoseras rutinmässigt för kroniska sömnbesvär.

    Om man ska beakta indikationen borde sannolikt fler få Propavan. Om man jämför förskrivningen av läkemedel med så pass olika indikation så är det svårt att dra några slutsatser.

    Alla som behöver sömnmedel längre perioder borde få Propavan så att inte fler fastnar i beroendet som många redan gjort. Det som behövs är fler medel som kan användas längre perioder då många har kroniska sömnbesvär.