Annons

Bayer i blåsväder

Bayer anklagas i USA för att ha hemlighållit rapporter om biverkningar av senare tillbakadragna cerivastatin (Lipobay). Anklagelserna tillbakavisas kraftigt av företaget.

17 mar 2003, kl 16:52
0

I det första amerikanska skadeståndsmålet mot Bayer över cerivastatin (Lipobay), har företaget tvingats offentliggöra konfidentiella dokument. Enligt advokaterna för de patienter som kräver skadestånd av Bayer visar dessa att företagsledningen kände till preparatets allvarliga problem långt innan man beslutade att återkalla det.
Bara ett år innan tillbakadragningen av det blodfettssänkande medlet hade en fördubblad dos godkänts av den amerikanska tillståndsmyndigheten FDA. Enligt advokaterna hade dock rapporter om biverkningar i form av muskelsjukdomen rabdomyolys redan då börjat strömma in hos Bayer, som inte genast delgav FDA.

Missvisande dokument
Utan erkännande om ansvar har Bayer hittills betalat ut skadestånd på mellan 200 000 och 1,2 miljoner dollar till 450 personer.
Bayer hävdar att majoriteten av målsägarna inte lidit av några biverkningar och att de allra flesta som drabbades av biverkningar i dag är fullt återställda. Vad gäller de dokument som de amerikanska advokaterna hänvisar till, har dessa enligt företaget ryckts ur sitt sammanhang och därmed blivit missvisande.
Gittan Cedervall