Annons
Avgår som ordförande för Karolinska institutet

Avgår som ordförande för Karolinska institutet

Lars Leijonborg lämnar posten som ordförande för KIs styrelse med anledning av Macchiariniskandalen.

2 sep 2016, kl 15:10
0

Annons

Lars Leijonborg. Foto: Ulf Sirborn.

Karolinska institutets styrelseordförande Lars Leijonborg lämnar sin post på grund av Macchiariniskandalen, skriver TT.

– Det känns som ett naturligt tillfälle att lämna över stafettpinnen till någon annan. Även om styrelsen inte får lägga sig i forskningen, och därför inte har något direkt ansvar för Macchiarini-affären, finns det mycket annat i de omgivande systemen som måste ändras. Där har styrelsen naturligtvis ett stort ansvar, säger Lars Leijonborg till TT.

– Jag skulle ändå avgå i april och med tanke på det förändringsarbete som nu väntar, är det bättre om någon som ska sitta längre än jag får sköta, säger Lars Leijonborg till TT.

I onsdags riktade en extern utredning ledd av Kjell Asplund skarp kritik mot Karolinska sjukhuset och dess verksamhet kopplat till Paolo Macchiarinis luftrörstransplantationer. Bland annat konstaterade utredningen att operationerna var att bedöma som forskning och inte vård och att patienterna inte var dödligt sjuka vid operationstillfället.

Utredningen konstaterade också att Karolinska institutet, KI, haft starkt inflytande över anställningen av Macchiarini och sjukhusets beslut i frågan.

Samma dag kommenterade Karolinska institutet utredningen:

– Det är ytterst beklagligt om Karolinska Institutet utövat någon typ av påtryckning i rekryteringen av Paolo Macchiarini, sade Karolinska institutets tillförordnade rektor Karin Dahlman-Wright, i ett uttalande.

Karolinska institutet bad också annat anhöriga till de opererade patienterna om ursäkt för att operationerna kan ha bidragit till en för tidig död.

– Det kan inte uteslutas att operationerna bidragit till en för tidig död. Vi ser mycket allvarligt på att forskare vid Karolinska Institutet har bidragit till detta och vi beklagar djupt att patienter fått utstå onödigt lidande och vi ber dem och deras anhöriga om ursäkt. Vi ska göra allt vi kan för att förhindra att detta händer igen, sade Karin Dahlman-Wright.

Tidigare i våras beslutade regeringen att byta ut delar av KIs styrelse som en effekt av Macchiariniskandalen. Styrelseordföranden Lars Leijonborg fick dock fortsatt förtroende.

Lars Leijonborg tillträdde som ordförande för Karolinska institutets styrelse, konsistoriet, i maj 2013.