Åtta miljoner till kliniska studier om covid-19

Åtta miljoner till kliniska studier om covid-19

De regionala noderna får ytterligare åtta miljoner för att stödja kliniska studier med koppling till covid-19.

23 sep 2020, kl 15:10
0

Annons

Tidigare i år fick de regionala noderna inom Kliniska studier Sverige totalt tolv miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att stödja kliniska studier med koppling till covid-19. Nu tillförs ytterligare åtta miljoner kronor till satsningen. 

Vetenskapsrådet fick i april ett regeringsuppdrag som går ut på att tillfälligt stärka verksamheten för att öka möjligheten till genomförandet av kliniska studier med koppling till covid-19. Den nu aktuella satsningen ligger i linje med det uppdraget, skriver Vetenskapsrådet. 

Pengarna är en del av de 100 miljoner kronor som Vetenskapsrådet, i samarbete med Vinnova, delar ut till forskning som kan bidra till att stoppa utbredningen av covid-19 och förhindra framtida pandemiutbrott. Pengarna tas från det extra anslag som Vetenskapsrådet fick i vårändringsbudgeten, vilket Läkemedelsvärden tidigare skrivit om. 

Regionala noder i Kliniska studier Sverige

Kliniska studier Sverige är ett samarbete mellan Sveriges sex samverkansregioner, de regionala noderna, som finansieras av Vetenskapsrådet. Målet är att stärka förutsättningarna för att bedriva studierna. De regionala noderna är Forum Norr, Forum Stockholm-Gotland, Forum Sydost, Forum Söder, Gothia forum och Forum Uppsala-Örebro. 

De regionala noderna stöder arbetet genom till exempel hjälpa till med studieprotokoll, tillståndsansökningar, datahantering och utbildning. De kan också ge utbildning inom klinisk forskningsmetodik. 

Noderna samordnar arbetet inom sina respektive samverkansregioner. Detta kan ske genom att vidareutveckla regionens stödstrukturer och tjänster, eller fånga upp regionala utvecklingsbehov som kan utvecklas via samarbetet Kliniska studier Sverige. 

De sex regionala noderna samarbetar genom att de bland annat driver nationella utvecklingssatsningar och arbetar med frågor kring statistik och uppföljning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng