Annons
Astrazeneca samarbetar med Harvard om diabetes

Astrazeneca samarbetar med Harvard om diabetes

Forskare i Mölndal ska samarbeta med Harvard Stem Cell Institute för att hitta nya diabetesbehandlingar.

26 mar 2015, kl 11:21
2

Astrazeneca har inlett ett femårigt samarbetsavtal med Harvard-universitetet för att öka kunskapen om insulinproducerande betaceller.

Harvard Stem Cell Institute bistår med sin teknik som omvandlar stamceller till humana betaceller. Dessa ska i sin tur användas för att screena Astrazenecas mycket stora substansbibliotek med tänkbara läkemedelskandidater.

Astrazeneca kommer att finansiera stamcellsarbetet vid Harvard och forskarna där ska samarbeta med en svensk forskargrupp placerad i Mölndal.

Målsättningen är att få större förståelse om varför betacellernas antal minskar vid diabetes och tanken är att stamcellstekniken ska underlätta detta eftersom den kan ta fram mycket stora mängder betaceller. Just tillgången till celler har tidigare varit en begränsning vid diabetesforskning. Slutmålet är att hitta substanser som återställer rubbade funktioner vid diabetes av både typ I och II.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Samarbetsprojektet beskrivs som ett arbete där man ska skaffa mer kunskap om betaceller. Målet att förstå sjukdomsutveckling som påverkar sockernivåer i blodet samt att hitta nya behandlingar mot både diabetes typ I och II.