Astrazeneca säljer antipsykosmedlet Seroquel

Astrazeneca säljer antipsykosmedlet Seroquel

Företaget gör sig av med läkemedlet vars patent har gått och rensar ytterligare i cns-portföljen.

8 maj 2018, kl 10:54
0

Svensk-brittiska Astrazeneca säljer de globala rättigheterna till läkemedlet Seroquel (quetiapin) och Seroquel RX (i bland annat Storbritannien och Kina) till det kinesiska bolaget Luye Pharma Group, rapporterar företaget på sin hemsida. Priset är 539 miljoner dollar, motsvarande cirka 4,8 miljarder kronor.

Seroquel är ett antipsykotiskt läkemedel och godkändes på den amerikanska marknaden 1997 och i Sverige år 2003. Läkemedlet används för behandling av bland annat schizofreni och bipolär sjukdom och Seroquel XR, som har en fördröjd frisättning, är också godkänt som tilläggsbehandling vid depression. För båda varianterna har patentet gått ut och det finns numera generiska kopior.

Astrazeneca har under en lång tid avvecklat forskningen inom cns-området, och försäljningen av Seroquel är ytterligare ett steg i att renodla verksamheten med fokus på onkologi, hjärta-kärl, njure och metabolism samt respiratoriska sjukdomar.

I början av 2000-talet anklagades Astrazeneca för att ha marknadsfört Seroquel på felaktiga grunder i USA. Bland annat anklagade amerikanska myndigheter företaget för att ha marknadsfört läkemedlet för sjukdomar det inte var godkänt för, som Alzhemiers sjukdom, ångest, demens och adhd.

Företaget gick med på en förlikning och betalade tillbaka 520 miljoner dollar, då motsvarande 3,7 miljarder kronor till de amerikanska myndigheterna, något som Läkemedelsvärlden.se skrev om då.

År 2014 genomförde även den europeiska läkemedelsmynidghetens rådgivande kommitté CHMP en granskning av Seroquel pch Seroquel XR. Anledningen var att läkemedlet, som godkänts genom nationella förfaranden i EU, visade sig ha olika tillåtna användningsområden i de olka medlemsländerna. Resultatet blev att användningen av Seroquel harmoniserades.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng