AstraZeneca rustar mot förfalskningar

AstraZeneca inför nu säkerhetsförslutningar på sina förpackningar i hela världen. Först ut är Nexium som från och med april säljs i unika förpackningar som går att spåra.

9 mar 2007, kl 17:16
0

Annons

WHO räknar med att tio procent av alla läkemedel som säljs världen över är förfalskade. I västvärlden förekommer förfalskningar främst inom internethandeln av läkemedel, men det händer att förfalskningar når patienter även inom de legala distributionskedjorna. För att öka patientsäkerheten inför nu AstraZeneca säkerhetsförpackningar på hela sin globala marknad. Tidigare har säkerhetsförslutningar endast funnits i de länder där detta varit ett krav från myndigheterna.


Hittills har AstraZeneca inte haft problem med förfalskningar av sina produkter i Sverige.
? Men mörkertalet på hur mycket förfalskade läkemedel som finns i Sverige är säkert stor eftersom det är en olaga handling att förskaffa sig läkemedel över exempelvis Internet, säger Marita Ekblad, avdelningschef Regulatory Affairs på AstraZeneca.Först ut att förses med den särskilda märkningen är Nexium. Varje förpackning av Nexium kommer att märkas med en unik kod och förses med säkerhetsetiketter. Koden som trycks utanpå förpackningen finns registrerad i en databas så att produkten går att identifiera och spåra. Säkerhetsetiketten klistras över förpackningens öppningar och är även den försedd med en speciell kod. Etiketten är dessutom försedd med ett hologram med texten ok eller genuine.


På sikt ska systemet utvecklas så att koden scannas av och kontrolleras direkt när läkemedlet säljs på apoteket. Detta ska förhindra att förfalskade produkter kommer in i den legala distributionskedjan av läkemedel.


AstraZeneca vill inte kommentera vilka de ekonomiska konsekvenserna av förfalskningarna är för företaget.
– Detta projekt genomförs inte för ekonomisk vinning utan för att öka patientsäkerheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng