AstraZeneca hotar stämma forskare

När en forskare i Kanada ville rekommendera billigare alternativ vid halsbränna och magsår än Losec hotade AstraZeneca att vidta rättsliga åtgärder. Vid årsskiftet ska de omdiskuterade rekommendationerna publiceras.

4 jun 2002, kl 18:04
0

Annons

Att jobba för kanadensiska motsvarigheter till läkemedelskommittéer kan leda till personliga konsekvenser. Det har forskaren Anne Holbrook erfarit. 1997 fick hon den kanadensiska delstaten Ontarios uppdrag att utvärdera läkemedel för halsbränna, magsår och andra gastrointestinala besvär.
I början av 1998 var ett förslag till riktlinjer klart. Bland annat sades där att Losec och två andra protonpumpshämmare var utbytbara.
Konsekvensen skulle bli att läkemedelsförmånen i delstaten inte skulle täcka kostnaden för Losec, som är dyrare än konkurrenterna. Och skulle Ontario byta ut Losec skulle andra delstater kunna följa efter.
AstraZeneca reagerade på förslaget och Anne Holbrook läste alla studier om igen, men kom till samma slutsats ? Losec var utbytbart inom klassen protonpumpshämmare.

Hotfullt brev

I slutet av februari 1998 fick Holbrook ett brev från företagets juridiska ombud. Där påstods att förslaget till riktlinjer var olagligt eftersom de läkemedel Losec jämfördes med inte hade godkänts med samma indikation i Kanada.
Advokaten hotade med att företaget skulle ta ?lämpliga steg ? inklusive legala åtgärder för att försvara sina intressen? om Holbrook fortsatte att driva förslaget.
När Anne Holbrook vände sig till dem som anlitat hennes tjänster för att få hjälp fick hon beskedet att korrespondens skulle gå dit i fortsättningen. Men detta friade inte henne från risken att bli stämd.
När detta skrivs har forskaren inte blivit stämd, men AstraZeneca har åtminstone vunnit tid. Inte förrän nu, vid detta årsskifte ska riktlinjerna publiceras.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng