Astrazeneca bygger fabrik utanför Moskva

Astrazeneca är den senaste i raden av läkemedelsföretag som beslutat satsa på Ryssland.150 miljoner dollar satsar företaget på en ny anläggning i landet.

22 feb 2011, kl 19:24
0

Anläggningen som enligt beräkningarna ska börja producera läkemedel i början av 2013 byggs strax utanför Moskva. Ungefär 16 miljoner förpackningar om året och läkemedel för bland annat kardiologi, onkologi och andningsvägar kommer att produceras i anläggningen.

Enligt Nenad Pavletic, vd för Astrazeneca i Ryssland, är investeringen ett resultat av den stabila ekonomiska utvecklingen i landet.

Ett annat skäl kan vara den ryska regeringens strategi att begränsa importen av läkemedel för att istället uppmuntra inhemsk produktion. Enligt ett nationellt utvecklingsprogram ska minst hälften av all läkemedelsförsäljning i landet komma från inhemsk produktion. Premiärminister Vladimir Putin har lovat närmare fyra miljarder i stöd till en inhemsk industri, vilket fått flera utländska företag att etablera sig i landet. Andra läkemedelsjättar, som Novartis och Glaxosmithkline, har också deklarerat investeringar.

Enligt analytiker kommer också den inhemska läkemedelsmarknaden i Ryssland att öka under de kommande åren, som ett resultat av en modernisering av hälso- och sjukvårdssystemet i landet. Även andra faktorer som en ökning av smittsamma och kroniska sjukdomar spås öka tillväxten på läkemedelsmarknaden.